Попри всі скептичні прогнози різних «фахівців», що Гніванська громада не зможе об’єднатися з Демидівською, об’єднання відбудеться.

Після проведеної довготривалої та клопіткої роботи міського голови Володимира Кулешова та Демидівського голови Івана Браславця ( якого вже, на превеликий жаль, немає серед нас) разом з депутатами та виконкомами, а також активістами обох громад процедура підійшла до свого завершення - призначення Центрвиборчкомом 29 жовтня 2017 року виборів голів та депутатських корпусів в Гніванській об'єднаній  територіальній громаді.

З цього приводу редакція задала кілька запитань Володимиру Кулешову:

- Чи задоволені Ви прийнятим ЦВК рішенням про призначення виборів на 29 жовтня?          

- Хотілося, щоб це рішення було прийнято ще у минулому році, адже ми вже на той час готові були до завершення об’єднання, але через невідповідність в законодавстві щодо об’єднання громад з різних районів нас затримали майже на рік.

- Згідно останніх відомостей щодо перспективного плану об’єднання громад в Україні в Тиврівському районі заплановано дві ОТГ. До Гніванської ОТГ мають увійти Сутиски, Ворошилівка, Демидівка, Селище, Ільківка та Рівець. Яким чином цей план буде реалізовуватися?                                          

- Так, існує такий перспективний план, щоправда він вже тричі змінювався і, наскільки мені відомо, ще остаточно не затверджений. Але відповідно до ЗУ про об’єднання, громада має статус об’єднаної зі всіма юридичними правами тільки у разі, якщо об’єднання відбувається згідно даного плану і в його рамках. Першою умовою об’єднання було наявність спільних кордонів між населеними пунктами. Ще влітку 2015 року ми направили своїм найближчим сусідам (Селище, Яришівка, Сутиски, Ворошилівка, Демидівка) пропозиції щодо об’єднання. Та, нажаль, не отримали позитивної відповіді. Не раз проводилися засідання на рівні району, області та країни, на які я запрошував з собою керівників вищезгаданих громад. Довгий час в перспективний план було включено лише Гніванську та Селищенську громади. Тому більше зусиль мною прикладалося для об’єднання саме з Селищами. Та  ні сільський голова, а ні громадські активісти не зрозуміли позитивних моментів від ОТГ. Як і ми, так і громада Селища втратили великі фінансові можливості за один тільки рік (для Гнівані приблизно 20 млн грн., а для Селища близько 4 млн грн. – це розрахунки відповідно до отриманих коштів по Калинівській ОТГ, де об’єдналися м.Калинівка та с.Дружелюбівка) Потім мої зусилля були направлені в бік сіл Демидівка та Могилівка (демидівська територіальна громада). Після тривалих переговорів та надання згоди з боку останніх була розпочата процедура створення Гніванської ОТГ, яка має завершитися виборами.

- Чому Ви так активно боролися за створення ОТГ, адже знову вибори, а так могли б ще три роки до закінчення терміну 2020 року перебувати на посаді, а потім думати про ОТГ?

- Відповідь дуже проста - я один з тих, хто активно брав участь у боротьбі за децентралізацію, у тому числі й за створення ОТГ. Тому сам завжди був обома руками за передачу ресурсів та повноважень з центру на місця. Для нашого міста це дуже важливо – керувати своїми школами, дитячими садками, закладами охорони здоров'я, культури та іншими, при цьому громадяни будуть мати змогу вирішувати питання з соціального захисту, пенсійних питань та інші на місці, а не їхати в районний центр. Плюс до усього - об'єднання громад призведе до збільшення бюджетних надходжень, що прискорить розвиток наших населених пунктів. А це для мене найголовніше і має більшу вагу, навіть за своє перебування на посаді.

- І останнє запитання – Ви йдете на вибори на посаду міського голови Гніванської ОТГ?

Однозначно – так! І буду самовіддано працювати, допоки буде довіряти громада!