Кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) передбачена статтею 212 Кримінального кодексу України. Цей злочин полягає в умисному ухиленні від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах (під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, і інших платежів, які в тисячу і більше разів перевищують установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто 17 000 грн. і вище).

Отже, податок – це обов’язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку. Збором (платою, внеском) є обов’язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників зборів з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

 За ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) відповідно до Кримінального кодексу України може бути призначено одне із наступних покарань: штраф в розмірі від 17 000 грн. до 34 000 грн. (1000-2000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Разом з тим, частинами 2 і 3 ст. 212 КК України передбачені обставини (кваліфікуючі ознаки), при наявності яких призначається більш суворе покарання.

Так, судом може бути призначено покарання у вигляді штрафу в розмірі від 34 000 грн. до 51 000 грн. (2000-3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років за ч. 2 ст. 212 КК України, тобто у випадку ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів):

- за попередньою групою осіб (коли двоє або більше осіб раніше домовилися про спільне вчинення злочину і ухилилися від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів);  

- фактичного ненадходження коштів до бюджетів чи державних цільових фондів у великих розмірах (під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, і інших обов’язкових платежів, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто 51 000 грн. і вище).

Покарання у вигляді штрафу в розмірі від 255 000 грн. до 425 000 грн. (15000-25000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років з конфіскацією майна за ч. 3 ст. 212 КК України, тобто у випадку вчинення злочину:

  • особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів);

- фактичного ненадходження коштів до бюджетів чи державних цільових фондів в особливо великих розмірах (під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, і інших обов’язкових платежів, які в п’ять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто 85 000 грн. і вище).

 

Прокурор Жмеринської    місцевої прокуратури                                                                                    Льоля В.Б.