З 1 січня 2018 року законодавчо буде заборонено захоронення на сміттєзвалищах несортованих відходів, тому до кінця року міська рада, як орган місцевого самоврядування, повинна створити відповідні умови для реалізації роздільного збирання побутових відходів.

 Ще у 2011 році Міністерством охорони здоров’я України був прийнятий Наказ «Про затвердження Державних санітарних норм  та правил утримання територій  населених місць». В даному документі йдеться про те, що діючу систему збирання побутових відходів (без облаштування контейнерних майданчиків) можна застосовувати тільки на території приватних будинків. Біля багатоповерхових будинків повинні бути  збудовані  спеціально  обладнані  майданчики  на яких   розміщенні контейнери   для   сортування та зберігання   побутових відходів. Тобто вже з 2011 року наша громада порушує Закон.

До кінця 2017 року міська рада планує встановити 17 сміттєзбірних майданчиків  із забетонованою підлогою, накриттям та огорожею та комплексно облаштувати їх сучасними спеціальними контейнери для роздільного збирання твердих побутових відходів.

Таку практику збирання сміття вже давно використовує більшість міст України. Раніше це було бажання самого міста, а зараз вимоги законодавства та сьогодення. 

Початок будівництва таких майданчиків у м.Гнівань викликав  обурення серед жителів багатоповерхівок, які вважають, що встановлення таких контейнерів призведе до засмічення території будинку та неприємного запаху. Люди не хочуть почути й зрозуміти, що облаштування такого майданчика біля багатоповерхових будинків потрібно не КП «Гніваньводопостач» і не міській раді, а передовсім жителям будинків. Оскільки невдовзі проблема облаштування місця для збору  сміття від багатоповерхового  будинку може лягти на їхні гаманці.