З метою виведення зброї, боєприпасів, вибухівки та спеціальних засобів з незаконного обігу поліцією з 1 по 30 квітня 2018 року проводиться місячник добровільної здачі.

Фото без опису


Протягом 2016 -2018 рр. мало місце безліч випадків вилучення правоохоронними органами із незаконного обігу зброї, боєприпасів, вибухових речовин та інших вибухонебезпечних предметів.
Так, в м. Калуш на Івано-Франківщині в орендованій квартирі військовослужбовця Нацгвардії, який проходив службу в районах проведення АТО, правоохоронці виявили 11 ручних протитанкових гранатометів, 18 гранат Ф1, 14 гранат РГД 5, снаряди осколково-фугасні, бронебійні, 4 тисячі патронів різного калібру, вибухові пристрої та вибухові речовини, які останній незаконно зберігав у схованці.

Фото без опису


В передмісті Харкова в помешканні ветерана АТО під час обшуку правоохоронці виявили арсенал зброї та боєприпасів, а саме: 770 набоїв різного калібру, 4 тротилові шашки, гранатомет, 2 корпуси протитанкових гранат та 2 рукоятки до них, 4 корпуси ручних осколкових гранат та запали до них, а також димові шашки, 2 глушника, електродетонатор та інше.
У жителя одного із сіл Черкаського району під час обшуку було виявлено 150 патронів калібру 5,45 мм, 2 гранати РГД-5, гранату Ф-1, гранату РГН та запалами до них. В своїх поясненнях господар будинку зазначив, що боєприпаси він отримав від малознайомого чоловіка, який привіз їх з районів проведення АТО. 

Фото без опису


В домогосподарстві діючого військовослужбовця Збройних Сил України одного з сіл Оратівського району Вінницької області вилучено 6 реактивних протитанкових гранатометів, 10 гранат, 27 запалів до гранат, майже 2 тисячі патронів калібру 7,62 та 9 мм, 2 пістолети іноземного виробництва, частини до РПГ та військове екіпірування.
Чимало громадян через необізнаність у законодавстві продовжують зберігати незареєстровану зброю, боєприпаси, вибухові речовини та інші вибухонебезпечні предмети, які залишились у спадок від рідних, були привезені із районів проведення АТО, або потрапили до оселі в будь-який інший спосіб. Утім, це не звільняє їх від відповідальності.
Вище згадані засоби ураження можуть бути використанні для вчинення тяжких злочинів, в тому числі диверсійного та терористичного спрямування, відповідальність за які передбачена ст.ст. 113, 258 КК України (диверсія та терористичний акт), максимальне покарання – позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.
За незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами статтею 263 КК України також передбачена кримінальна відповідальність. Максимальне покарання згідно із санкцією статті – позбавлення волі від трьох до семи років. Цією ж статтею передбачено, що громадяни, які добровільно звернуться до правоохоронних органів для здачі зброї, боєприпасів, вибухових речовин та спеціальних пристроїв, що зберігаються незаконно, звільняються від кримінальної відповідальності.
Якщо особа, у вказаний термін добровільно здала мисливську вогнепальну, холодну, газову зброю, то в подальшому після оформлення відповідних документів вона має можливість зареєструвати цю зброю в особисту власність і використовувати її на законних підставах. Просимо врахувати, що пристрій вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями несмертельної дії, реєструється у випадках і в порядку, передбаченому законодавством України.
Із питань добровільної здачі зброї необхідно звертатись в службу дозвільної системи найближчого відділу (відділення) поліції або співробітників Жмеринського МРВ УСБУ у Вінницькій області. Контактні телефон: черговий Жмеринського МРВ УСБУ у Вінницькій області – (098) 466-67-73, оперативний співробітник –(067) 846-41-04. Конфіденційність отримання інформації гарантована.