За підтримки Європейського Союзу в місті Гнівань комплексно оновили Заклад дошкільної освіти №1 «Оленка». Відтак 106 дошкільнят навчатимуться у комфортніших умовах, а місцева влада очікує, що витрати теплової енергії скоротяться на 70% порівняно з показниками  2018 року.

Це уже третій із 4-х дошкільних навчальних закладів міста, який модернізовано у рамках проєкту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань». Цей проєкт  є найбільшим у Вінницькій області, який отримав фінансування від Європейського Союзу в розмірі 757 312  євро (78%), а його загальний бюджет складає 970 913 євро.

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер». 

 «Я хочу подякувати нашій команді та партнерам. Ми довго працювали над тим, аби сьогодні у Гніванській громаді з’явився ще один комплексно оновлений дитячий садок. Ще у далекому 2015 році ми приєдналися до ініціативи «Угода мерів» четвертими на Вінниччині. Впродовж двох років працювали над розробкою Плану дій сталого енергетичного розвитку. І лише виконання усіх цих кроків з підтримкою партнера дозволило у 2017 році взяти участь із цим проєктом у конкурсі Європейської Комісії та виграти його. Ми були єдиними, хто виконав усі умови для участі із Вінницької області і стали одними із 6 переможців в Україні», - розповідає міський голова Володимир Кулешов.

Дитячий садок дійсно важко впізнати - півстолітня будівля виглядає абсолютно новою і всередині, і ззовні. Креативні ідеї для дизайну належать дружньому колективу закладу. Фасад пофарбовано у яскраві кольори, а кожна кімната по-своєму особлива з новими меблями та матеріалами для навчально-виховного процесу.

 «Наш заклад дуже потребував оновлення. Дитячий садок побудований у 1977 році і за час експлуатації цієї будівлі не проводилося жодного капітального ремонту, а лише «латкові» поточні роботи за кошти місцевого бюджету та фінансової підтримки батьків та спонсорів. Сьогодні це абсолютно новий дитячий садок, у якому створені усі комфортні умови для навчально-виховного процесу.», - розповідає завідувачка дитячого садка №1 Бедловська Ольга, яка очолює заклад 28  років.

У рамках проєкту протягом 2021 року в дитячому садку №1 виконані наступні роботи у відповідності до європейських стандартів: 

- встановлено нову систему опалення та здійснено реконструкцію котельні;

- замінено усі вікна та двері на нові енергозберігаючі;

- замінено покриття даху на металочерепицю;

- термомодернізовано усі конструкції - стіни, горище та цоколь;

- модернізовано внутрішнє освітлення;

- встановлено вуличні ліхтарі, які живляться енергією від сонячних панелей.

Окрім цього, аби комплексно оновити цей заклад, Гніванською міською радою було прийнято рішення додатково провести внутрішній капітальний ремонт, що попередньо не було заплановано у рамках проєкту.

23 грудня відбулося урочисте відкриття оновлено закладу, на яке завітали народна депутатка України Ірина Борзова, голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, голова Вінницької РДА Віталій Урдзік, директор ГО «Єврорегіон «Дністер» Микола Радіонов та експерт Команди підтримки «Угода мерів - Демонтраційні проєкти» Дмитро Іваненко.

«Я вітаю Гніванську громаду з відкриттям дитячого садочка і дуже радію, що дошкільнята відтепер навчатимуться у оновленому закладі. Нашим спільним пріоритетом є якісні умови для дітей, якісні умови здобуття освіти, якісні умови для розвитку кожного громадянина. І ми будем продовжувати спільно над цим працювати», - з такими вітальними слова звернулася народна депутатка України Ірина Борзова.

«Це дуже показовий та успішний проєкт, який отримав фінансування з Європейського союзу. На наступний рік на території всієї України планується реалізація державної програми з термомодернізації закладів, у рамках якої буде підвищено енергоефективність таких же освітніх та медичних об’єктів. Це дуже важливо в умовах енергетичної кризи. Я хочу побажати Гніванській громаді подальшого розвитку і ми працюватимемо над цим спільно. Синергія місцевої та державної влади дає ефективні результати. Нашим спільним завданням ще залишається будівництво спортивного комплексу, на який чекають усі гніванчани»,  -  прокоментував Сергій Борзов - голова Вінницької обласної державної адміністрації, яка являється бенефіціаром даного проєкту.

 «Мені дуже приємно, що Гніванська міська рада у партнерстві із Єврорегіоном «Дністер» змогли реалізувати такий масштабний європейський проєкт. Наша організація має більше як десятирічну історію співпраці з територіальними громадами, у рамках якої реалізовані десятки подібних проєктів розвитку громад. Перший проєкт у рамках «Угоди мерів» із термомдернізації закладів освіти був спільно розроблений та реалізований в м. Жмеринка, другий - це м. Гнівань. Хочу зауважити, що окрім термомодернізації закладів, у цьому проєкті є освітня складова. Ми спільно проводили просвітницьку роботу із дітьми та мешканцями громади щодо енергоефекетивності та дбайливого ставлення до навколишнього середовища», - розповів директор ГО «Єврорегіон «Дністер» Микола Радіонов.

«Для нас цей проєкт є одним з багатьох реалізованих в Україні та країнах Східного партнерства. Я дуже пишаюся, що нам вдалося реалізувати подібний проєкт і у місті Гнівань. Від імені Команди підтримки та головного донора Європейського Союзу, який надав значне фінансування для цього проєкту, хочу урочисто привітати Гніванську громаду з успішною реалізацією проєкту та подарувати сертифікат, який це засвідчує.», - із вітальними словами звернувся експерт Команди підтримки «Угода мерів - Демонтраційні проєкти» Дмитро Іваненко.    

Нагадуємо, що всього у рамках проєкту  «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань» за підтримки ЄС запланована модернізація 4-х із 5-ти дошкільних закладів м. Гнівань. Наразі будівельні роботи завершені у ЗДО №3 та №4.  В 2022 році також заплановано закінчити модернізацію ЗДО №5.

Такий комплекс заходів проєкту дозволить не тільки підвищити комфорт для діток та вихователів, але економити теплову та електричну енергії. За попередніми підрахунками, річне споживання енергії дитсадками зменшиться на 70 % від базового рівня.  У грошовому еквіваленті – це економія близько 1 мільйона гривень на рік. На 200 тонн щороку також зменшаться викиди вуглекислого газу – потрібно понад 900 000 дерев, аби поглинути таку кількість СО2.

Проєкт фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер». 

 

Презентаційне відео проєкту доступне за посиланням: www.youtube.com/watch?v=Ooug_0Nba8A

 

Слідкуйте за новинами проєкту на сайті та у соціальній мережі Facebook за посиланнями:

www.gnivan-miskrada.gov.ua/more_news2/  

www.facebook.com/energyefficienthnivan/

www.instagram.com/energy_hnivan/