Уже 4 роки пройшло з дня великої трагедії всієї України і кожного з нас – боїв за Іловайськ, що ввійшли в історію під назвою «Іловайський котел».

У серпні 2014 року в ході війни на сході України протягом кількох днів тривали запеклі бої, які закінчилися розстрілом українських захисників, захисників нашої Батьківщини, її території та кордонів від рук російських загарбників.

Фото без опису

Взяття міста українськими військовими розпочалося ще 6 серпня, однак ця спроба зазнала невдачі (була провальною).

Вдруге штурм міста відбувся 10 серпня, де ворогам (колись «братньому народу») вдалося підбити танк ЗСУ та втратити 12 добровольців з батальйонів «Донбас», «Азов» та «Шахтарськ». В цей час паралельно з подіями в Іловайську тривали бої за Красний Луч та Савур-Могилу. Бойовикам вдалося відтіснити звідти українських військових, в результаті це і стало передумовою для створення котла.

18 серпня – третя спроба штурму Іловайська українськими військовими. І нарешті вона була вдалою, вони взяли під свій контроль половину міста, однак після заходу війська ворога 23-24 серпня у тил українським військовим зі сторони РФ та дезертирство окремих українських підрозділів, наші захисники опинилися в оточенні.

У ніч з 28 на 29 серпня була домовленість між Україною та РФ про відкриття гуманітарного коридору для українського війська, що були в оточені. Але 29 серпня о 6 годині ранку було повідомлено про вихід без зброї та важкого озброєння. Тому о 8 годині 15 хвилин українські військові, організовані в колони, почали рухатися з міста за маршрутами, про які домовлено було з російською стороною. І тут сталося не так, як гадалося…Колони українських захисників були розстріляні.

Іловайський котел – це один із найбільш трагічних та переломних моментів війни на сході України.

Згідно офіційних даних у боях 7-31 серпня 2014 року загинуло 368 українських військових, зниклих безвісти до сьогодні – 84 військовослужбовці, 11 перебувають у полоні на окупованій території Донецької та Луганської областей.

 

Ми пам’ятаємо! Вшануймо сьогодні всіх полеглих хлопців, які боролися за нас та нашу Батьківщину!

І ще раз ДЯКУЄМО тим, хто у цю хвилину захищає і бореться за нашу свободу і незалежність України!