Вирушаючи на роботу до країни-агресора потрібно пам’ятати про небезпеку бути втягнутим до протиправної діяльності на її території. Спецслужби РФ створюють підґрунтя для залучення наших співвітчизників до конфіденційного співробітництва та використання у розвідувально-підривній діяльності на шкоду державній безпеці України.

За інформацією української спецслужби популярним в РФ залишається механізм втягування заробітчан до наркотрафіку на російській території. Іноземні «роботодавці» підбирають працівників на українських сайтах з пошуку роботи та пропонують здійснювати в Росії перевезення нібито хімічних речовин автомобілем чи в ручній поклажі. Від претендента на «посаду» вимагають надання згоди на одноосібний переїзд і проживання на території РФ та обмеження спілкування з близькими і родичами. Проте згодом з’ясовується, що пропонована робота пов’язана з транспортуванням наркотичних речовин. При цьому втягнута у протиправну схему особа «випадково» потрапляє в поле зору представників правоохоронних органів РФ, що створює підґрунтя до її вербування російською спецслужбою.

Якщо в процесі пошуку роботи «працедавець» висуває до вас згадані вище вимоги або ви не можете самостійно зв’язатись з ним (офісне приміщення відсутнє, вхідні дзвінки на номер «компанії» заблоковано), а для підтримання контактів з «фірмою» вам видали мобільний телефон з номером «координатора» – звертайтесь до Жмеринського міжрайонного відділу Управління СБУ у Вінницькій області за номером +38 (098) 466-67-73. СБУ перевірить отриману інформацію. За цим телефоном можна звернутись за допомогою, якщо ви працевлаштувалися у Росії і були незаконно затримані правоохоронними органами РФ або вас спонукали до негласного співробітництва з іноземними спецслужбами.