В рамках проекту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика для сталого розвитку міста Гнівань» було проведено комплексне енергетичне обстеження будівель дошкільних навчальних закладів №1 та №5 міста Гнівань.

Фото без опису

Проект фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер».

Енергетичне обстеження (далі - енергоаудит) проводили експерти з енергозбереження та енергоефективності ТОВ «Енергосервісна компанія «Адамсон» в рамках заключеного договору із Гніванською міською радою.

Основною метою проведення енергоаудиту є оцінка поточного споживання енергоресурсів, стану інженерних мереж опалення та котельного обладнання та джерел нераціонального використання енергетичних ресурсів. На основі результатів проведеного обстеження експерти сформують енергоефективні заходи, що можливі для впровадження у кожній з будівель. По кожному з розроблених заходів експертами буде проведена оцінка потенціалу економії енергоресурсів в натуральних та грошових одиницях, оцінка скорочення викидів СО2, а також проведено фінансовий аналіз запропонованих заходів.

Фото без опису

 1 жовтня у рамках візиту команди експертів ТОВ «Енергосервісна компанія «Адамсон» у м. Гнівань відбулася робоча нарада з представниками Гніванської міської ради та працівниками ДНЗ. В ході зустрічі працівниками ДНЗ було надано коротку інформацію про об’єкти обстеження, основні зміни в конструкціях їх будівель та інженерних мереж за останні 3 роки, режими роботи та тепловологісний режим будівель в опалювальний період.

Команда експертів зафіксувала отриману інформацію, надала запит на отримання наступної інформації, яка може знадобитись в ході проведення обстеження, та представила попередній план обстеження, графіки його виконання. Також команда експертів презентувала обладнання, що буде використане в ході проведення обстеження у разі необхідністі. У приладовому наборі аудиторів наявні наступні прилади: аналізатор димових газів, тепловізор, аеродвері, термодетектори, анемометри, аналізатор концентрації рівня СО2 у повітрі, датчики рівня освітленості приміщень, температурні логери, вологоміри.

Після робочої наради експерти вирушили до ДНЗ №1 та ДНЗ №5 для проведення обстежень будівель.

В ході обстеження експертами проведено візуальне обстеження огороджувальних конструкцій будівлі (зовнішніх стін, перекриття, підлоги, віконних та дверних конструкцій), інженерних мереж (вузли обліку енергоресурсів, система опалення, система гарячого водопостачання, система освітлення, система вентиляції), основних приладів споживання електричної енергії. Також було проведено візуальне обстеження індивідуальної газової котельні, що забезпечує потреби будівлі в тепловій енергії та розміщується на території ДНЗ. В ході обстеження котельні досліджувались прилади згорання природного газу (котли), визначався їх тип, стан, стан автоматизації, документація.

Фото без опису

Фото без опису

Оскільки обстеження проводиться у теплий період року, експертам вдалось провести тест на герметичність огороджувальних конструкцій будівлі за допомогою аеродверей та тест на наявність енергозберігаючого напилення на склопакетах віконних конструкцій. Місця інфільтрації (проникнення повітря до приміщення) були зафіксовані за допомогою анемометра.

В результаті обстеження будівель було зібрано всю необхідну інформацію для побудови комп’ютерної моделі споживання енергоресурсів та розробки енергоефективних заходів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису