Так, існує! Найбільш ефективним по відно­шенню до довкілля шляхом утиліза­ції опалого листя є компостування . Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю. Компост з харчових відходів та дворового сміття на задньому дворі може значно зменшити необхідність утилізації таких відходів місцевими органами влади та зменшити кількість сміття, що викидається на сміттєзвалище.

 

Фото без опису

Робити компост зовсім не важко!

   Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік від джерела води та бажано у місці, куди не попадає пряме сонячне проміння. Оберіть ділянку землі десь розміром 1 х 1,5 м. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Поставте невелику огорожу навкруг своєї компостної ділянки, на кутках вбийте кілки. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи.

Аналогічно, компостування можна проводити в траншеях, гли­биною до 1 м і  шириною 1,5 м. Траншейне компостування зруч­ніше тому, що при ньому компост рівномірно зволожується й не пере­сихає. Використовувати компост в якості добрива, можна вже через рік після закладки. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки. Корисним є використання ком­посту в якості прикорене­вої підкормки дерев і кущів.

    Компост можна робити з багатьох харчових відходів, включаючи залишки від овочів, фруктів, яєчну скорлупу, чайні пакетики і т.ін. На додаток до цього, компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни, стружка, газети та зола. Почніть з заповнення вашої купи 10см шаром листя, шматочків землі або грубого сміття з подвір’я (гілля). Якщо ви додаєте в компостну купу харчові відходи, розбавляйте їх листям, гіллям та іншим сміттям. Щоб позбавитися неприємного запаху, можна додавати в компостну купу порошок з люцерни. В суху погоду зволожуйте купу водою, але так, щоб вона не стала дуже розм’яклою. Кожні декілька тижнів розкопуйте та розпушуйте купу щоб у ній циркулювало повітря та рівномірно розподілялась вологість. Не дивуйтесь, якщо ви відчуєте, як компостна купа виділяє тепло або побачите у ній хробаків – все це є частиною процесу розкладу.

   Не дозволяйте дітям гратися у компостній купі!

    Зазвичай, компост “достигає ” за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час компост стає темним та пухким матеріалом.

Які матеріали можна компостувати?

Ідеальним варіантом є компостування лише опалого листя, але такі матеріали як трава, гній, лушпиння картоплі та інших овочів і фруктів, харчові відходи також    підходять для компостування. М’ясо, жир та молочні продукти не рекомендується компостувати через виникнення різкого неприємного запаху та імовірності появи й розмноження паразитів.

З якою метою використовують компост?

     Компост може стати у великій нагоді на вашому подвір’ї та у господарстві. Його можна використовувати як високоякісне органічне добриво у саду та на городі для підживлення грунту і підвищення його родючості. Компост покращить стан грунту, допоможе землі краще вбирати повітря та воду, зменшить ерозію грунту. Використання компосту у вигляді мульчі на поверхні грунту позбавить від проблеми руйнування ґрунтової кірки на городі після кожної зливи для того, щоб полегшити ріст рослин. Компост або мульча з нього утримають у ґрунті вологу надовго навіть у найспекотніші дні та забезпечать збереження гумусу та органічних речовин від вивітрювання. Внесення компосту пригнічує розвиток бур’янів, покращує температурний режим грунту, слугує поживними речовинами для хробаків та інших організмів, які забезпечують поживними речовинами рослини та культури.

У чому переваги компосту?

  Найціннішою характеристикою ком­посту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних спо­лук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту дереви­ни. Тесаме відбувається і на приса­дибних ділянках, в садах.

     Компостування є природнім видом перебігу органічних речовин, який допомагає зменшити щільність грунту та ерозію. Коли листя компостується разом з рештками трави, які містять азот, кінцевий продукт є дуже цінним органічним добривом.

ПАМЯТАЙТЕ!

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. Використовуйте розумну альтернативу – компостування.

Адміністративна відповідальність

     Прикро, що деякі громадяни нехтують правилами безпечної поведінки в навколишньому середовищі. Через їхню необачність під загрозою опиняються багатовікові дерева, рідкісні рослини, гинуть звірі та комахи, а головне завдається велика шкода здоров’ю людей.

     З прийняттям «Кодексу України про адміністративні правопорушення», звертаємо вашу увагу на наступне:

  • самовільне випалювання рослинності або її залишків, в тому числі стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу - тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340  грн.) і на посадових осіб – від 850 до 1190 грн. (ст.77-1 КУпАП)
  • порушення правил поводження з побутовими відходами, а саме: порушення  правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів - тягне за собою накладення штрафу на громадян і на посадових осіб - від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн.), на суб'єктів підприємницької діяльності-від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.)  (ст.82 КУпАП)
  • знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в населених пунктах без відповідних дозвільних документах, а також невжиття заходів для їх охорони – передбачає накладання штрафу на громадян від 170 до 510 грн., на посадових осіб – від 510 до 850 грн., (ст. 153 КУпАП).

          Шановні громадяни!

Не спалюйте опале листя, суху траву та дрібне сміття!

Не завдавайте шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу! Пам’ятайте, що за такі дії  порушників притягують до адміністративної відповідальності.

Навчально-методичний центр цивільного захисту

та безпеки життєдіяльності Вінницької області