Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року . Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

Фото без опису

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

 З метою вшанування пам’яті загиблих жертв Голокосту у навчально-виховному комплексі  члени краєзнавчого гуртка (керівник О.І.Коваль ) та  члени гуртка «Юні бібліографи» (керівник гуртка    Т.Г. Омельянова)  представили інформаційну-бібліографічну добірку  «Свіча Голокосту»,  яка розповідає про трагічну долю національних меншин.

Фото без опису

 Учителі історії О.І. Коваль та А.А. Савчук провели для учнів 6-10-х класів уроки  пам’яті“Голокост – трагедія і героїзм”, на  яких було розкрито історію знищення євреїв, ромів та представників інших меншин   під час Другої світової війни, які проживали на території  м. Гнівань.

 Учні     4(8) – Б класу (класний керівник О.В. Кудирко)  відвідали історичний музей навчально-виховного комплексу, де мали змогу познайомитися із побутовими атрибутами життя євреїв тих часів. О.І.Коваль, керівник музею, продемонстрував музейні матеріали «Голокост – шрам на серці людства».  На завершення учні висловлювали власну думку щодо Голокосту, ділилися інформацією про це жахливе явище. 

Фото без опису

 Справжні та майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

 У цей день ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...