Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року . Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

 З метою вшанування пам’яті загиблих жертв Голокосту у навчально-виховному комплексі  члени краєзнавчого гуртка (керівник О.І.Коваль ) та  члени гуртка «Юні бібліографи» (керівник гуртка    Т.Г. Омельянова)  представили інформаційну-бібліографічну добірку  «Свіча Голокосту»,  яка розповідає про трагічну долю національних меншин.

 Учителі історії О.І. Коваль та А.А. Савчук провели для учнів 6-10-х класів уроки  пам’яті“Голокост – трагедія і героїзм”, на  яких було розкрито історію знищення євреїв, ромів та представників інших меншин   під час Другої світової війни, які проживали на території  м. Гнівань.

 Учні     4(8) – Б класу (класний керівник О.В. Кудирко)  відвідали історичний музей навчально-виховного комплексу, де мали змогу познайомитися із побутовими атрибутами життя євреїв тих часів. О.І.Коваль, керівник музею, продемонстрував музейні матеріали «Голокост – шрам на серці людства».  На завершення учні висловлювали власну думку щодо Голокосту, ділилися інформацією про це жахливе явище. 

 Справжні та майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

 У цей день ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати...