З настанням перших теплих днів громадяни починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. Часто таке прибирання супроводжується спалюванням залишків листя, сухої трави, сміття, що негативно впливає на довкілля. Це може призвести не тільки до пожежі та нещасних випадків, але і є надзвичайно небезпечним. До складу сухої рослинності входять: пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали та бензопірен, що може викликати в людини ракові захворювання.

Фото без опису


Природне бажання кожної людини дихати чистим повітрям, пити джерельну воду, бо кожен з дитинства пам’ятає незаперечну істину: чистота – запорука здоров’я. Саме тому всі ми разом і кожен окремо повинні дбати про своє місце проживання, хай це буде власний двір, вулиця, селище чи місто. А з приходом весни це питання набирає особливої актуальності, адже зима залишає по собі багато сміття та листя, поламаних дерев, зруйнованих огорож тощо. Нам усім потрібно зробити турботу про навколишнє середовище нормою життя та жити за правилом: не тільки прибирати землю та водойми від забруднення, а й не засмічувати їх, дбати про довкілля не за приписами та розпорядженнями, а щодня!
Щоб не допустити таких випадків, Державна екологічна інспекція та фахівці ДСНС традиційно в цей період проводять рейдові перевірки, нагадуючи: за порушення передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, стаття 82 КУ "Про адміністративні правопорушення" передбачає, що за порушення правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів на громадян накладається штраф від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів (340-1360 грн.) доходів громадян, на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн.).
Керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із підпалами.
Статтею 77-1 "Самовільне випалювання рослинності, або її залишків" Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що спалювання рослинності, або її залишків та опалого листя тягне за собою накладення штрафу на громадян від 170 грн. до 340 грн., на посадових осіб – від 850 грн. до 1190 грн.
Ст. 16, 22 ЗУ «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання листя. У п. 3.3 й 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень міст й інших населених пунктів України, категорично забороняється спалювання листя на території зелених насаджень. Така ж заборона встановлена й Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря населених пунктів.
Подібну норму містить ст. 12 ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища» і ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», що вказує, що спалювання сухої природної рослинності або її залишків без дозволу органів державного контролю в області охорони навколишнього природного середовища забороняється.
Звертаємося до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я!