Грандіозна (без перебільшення значення слова) подія відбулася 16 березня в Гнівані! Костел Св. Йосифа отримав статус святого місця для паломництва прихильників римо-католицької віри та визнаний таким, який здатен оберігати родини та батьків. В цей день більше сотні священників з України та ближнього закордону прибули у наше місто, щоб бути присутніми на проголошені Санктуарію Ординарієм Кам'янець-Подільської дієцезії єпископом Леоном Дубравським.

Під час привітання прихожан парафії Св. Йосифа та гостей, міський голова Володимир Кулешов зазначив, що це історична подія для нашого міста, яка відкриє нову сторінку духовного життя громади, та подякував єпископу за таке визнання. Єпископ Леон Дубравський в свою чергу подякував парафії та громаді за дбайливе ставлення до храму Божого і привітав присутніх зі знаменною подією та теплим прийомом делегації священників.

Настоятель костелу отець Кшистоф Бузіковський, привітавши всіх, подякував єпископу та на згадку про таку подію подарував йому копію статуї святого Йосипа, яка встановлена в костелі.

Для присутніх на святі була презентована історія Гніванського костелу від побудови Храму до сьогодення. Було досить цікаво всім дізнатися, що костел, який був збудований у 1906 році, в різні часи переживав виклики долі. Адже за часів Радянської влади було зруйновано його вежу, скинуто хрест, а три великі дзвони переплавлені на метал. Саме приміщення використовувалося під гуртожиток пожежників, а згодом під виробничий цех підшипникового заводу. Та приміщення вистояло, а з проголошенням Незалежності Ук-раїни відбулося відродження парафії св. Йосифа та відбудова храму. І як сказав міський голова: «Сьогодні костел - це не тільки візитівка нашого міста, а й місце, де можна помолитися, звернутися до Бога та побути наодинці зі своїми думками, отримавши заспокоєння, умиротворіння й енергію для подальшого життя та роботи». Після служби (Євхаристії) під головуванням єпископа Леона Дубравського відбулася хода по вулиці Соборній з іконою Божої родини. Всіх прихожан та гостей почастували обідом в приміщені кафе «Козак», яке гостинно відчинило двері завдяки меценатській допомозі Петра та Поліни Войтків.