Пам'ятка населенню:

Фото без опису

Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені грибами, які постраждалі називали "схожими на їстівні" аж до білих грибів, цей феномен можна розглядати як повне незнання дикорослих грибів. У минулі роки найчастіше смертельні випадки були пов'язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. В цьому році причиною летальних випадків стали, крім блідої поганки, сироїжки, печериці, так звані сироїжки-парасольки і невідомі гриби. При зборі анамнезу встановлено, що потерпілі збирали гриби на присадибних ділянках, в лісах, лісосмугах. Насторожує те, що на сьогоднішній день, дикорослі гриби можна купити де завгодно. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути.

Найбільше насторожує те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. Гриби також не є дитячою їжею, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним та тим жінкам, що годують груддю.

При перших ознаках отруєння грибами необхідно звернутися до «Служби екстреної медичної допомоги 103», адже самолікування може значно погіршити стан здоров'я постраждалого.

У Вінницькій області за 2018р. 17 людей отруїлися дикорослими грибами. Всі знаходились на лікуванні в реанімаційних відділеннях лікувально-профілактичних закладів області. Найбільша кількість постраждалих, по 4 людини, у Крижопільскому та Могилів-Подільському районах, по 2 людини у м. Вінниця та Калинівському районі. У Бершадському, Козятинському, Тростянецькому, Чернівецькому та Шаргородському районах - по 1 постраждалій людині.

Перші ознаки отруєння з'являються через 30 хвилин - 1 годину, а іноді й через 2 години. Після вживання отруйних грибів виникає нудота, блювота, сильні болі в животі, діарея. Губи й нігті синіють, пульс уповільнюється, серцебиття слабшає, з'являються судоми. Загальний стан людини різко погіршується. При перших ознаках отруєння необхідно терміново викликати професійних медиків, які нададуть постраждалому належну медичну допомогу.

Жодного самолікування! Чим більше токсинів потрапило у кров, тим важчим буде перебіг отруєння і складнішим лікування.

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Жмеринського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Вінницькій області