Що потрібно знати про харчові отруєння
ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.
ЗАГАЛЬНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
· слабкість, озноб, нудота, пронос;
· розлад шлунку, блювота;
· запалення тонкого кишківника;
· підвищення температури тіла;
· зневоднення організму;
· згущення крові;
· враження центральної нервової системи;
· параліч, порушення зору.
ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
· суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;
· не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;
· воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
· продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;
· фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;
· салати вживати тільки свіжо приготовленими;
· не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;
· при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.
Бережіть своє здоров'я!
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки
життєдіяльності Вінницької області