ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.

Фото без опису

ЗАГАЛЬНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ

· слабкість, озноб, нудота, пронос;

· розлад шлунку, блювота;

· запалення тонкого кишківника;

· підвищення температури тіла;

· зневоднення організму;

· згущення крові;

· враження центральної нервової системи;

· параліч, порушення зору.

ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

· суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;

· не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;

· воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;

· продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;

· фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;

· салати вживати тільки свіжо приготовленими;

· не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;

· при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.

Бережіть своє здоров'я!

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки

життєдіяльності Вінницької області