Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує керівникам сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств району про обробіток  посівів десикантами,  в т.ч. із використанням авіації.

Картинки по запросу десикація

Застосування десикантів – дуже відповідальний процес застосування пестицидів, порушення регламентів застосування яких може спричинити тяжкі наслідки: десикант, в разі потрапляння на інші рослини (в т.ч. й насадження багаторічних деревних рослин та кущів), спричиняє їх істотне пошкодження або загибель, а також може призвести до загибелі бджіл. В результаті цих порушень посадові особи суб’єкту господарювання будуть нести відповідальність встановлено чинним законодавством України та відшкодовувати завдані збитки.

Для запобігання таких небезпечних явищ суб’єктам господарювання слід  неухильно дотримуватись вимог нормативно-правових документів, що регламентують правила застосування пестицидів: Законів України „Про захист рослин”, „Про пестициди і агрохімікати”, „Про бджільництво”; Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві", Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України ДСП 382-96 та інших нормативно-правових документів.

Авіаційне застосування  пестицидів може здійснюватись тільки після фітосанітарного та  екологічного обґрунтування  необхідності його проведення. При наявності такого підтвердження необхідно:

-  заплановані для авіаційних обробок сільськогосподарські угіддя нанести на карти-схеми землекористування з нанесенням відстаней до: місць постійного перебування медоносних пасік; рибогосподарських водойм; відкритих джерел водопостачання; місць випасу домашніх тварин; населених пунктів; ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників тощо;

-  проекти авіаційно-хімічних робіт подаються на погодження до Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області не пізніше, ніж за 10 діб до початку робіт;

-  дозволяється використовувати повітряні судна (літаки, вертольоти, надлегкі літальні апарати - НЛА), які зареєстровані в державному реєстрі повітряних суден цивільної авіації України та мають сертифікат на право виконання авіаційно-хімічних робіт;

-  для виконання робочих польотів при авіаційному застосуванні пестицидів в сільському господарстві повинні використовуватись постійні, а при їх відсутності - тимчасові аеродроми і вертодроми сільгоспавіації, які мають санітарний паспорт або дозвіл на право експлуатації;

-  за три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи:  оповістити населення про місце, терміни і час  проведення авіаційного обробітку  пестицидами та агрохімікатами,  про заборону ближче 1км від місця авіа обробітку проводити інші сільськогосподарські роботи, випасати худобу, про необхідність вивезення пасік на відстань більше 5км від місця проведення авіаобробітку на період
до 5 днів;

- застосування пестицидів авіаційним методом в сільському господарстві повинно здійснюватися в ранкові та вечірні години дня, при швидкості руху повітря, що не перевищує - 3 м/с (дрібнокрапельне обприскування) і 4 м/с (крупнокрапельне обприскування), температурі повітря не вище +22°С, робоча висота над об'єктом обробки повинна бути не менше 3 м.;

-  застосування пестицидів авіаційним методом не повинно супроводжуватися забрудненням  повітря населених пунктів, води джерел питного водопостачання та культурно-побутового призначення. Забороняються авіаобробки шляхом  опилювання дустовими  формами препаратів.  
            Забороняється проведення обробіток пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами  сільськогосподарських культур, лісових угідь, які розташовані ближче: 

5км від місця постійного перебування медоносних пасік; 2км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин; 1км від населених пунктів, ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються  в їжу без термічної обробки, садів, виноградників тощо.

         При виконанні робочих польотів командиру повітряного судна забороняється виконувати польоти з завантаженими баками над населеними пунктами і водними об’єктами.

Під час проведення робіт із застосуванням пестицидів в обов’язковому порядку необхідно забезпечити пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів.

         Принагідно попереджаю, що порушення вимог чинного законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.