У рамках спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку» на Вінниччині розпочав роботу проєкт щодо створення сімейних молочних ферм. Ініціатором його є одне з найбільших молочних господарств Рівненщини «Укрмілкінвест».

Проєкт "Сімейні молочні ферми" — Вінницька районна державна ...

Проєктом передбачається фінансова підтримка для відкриття ферми: будівельні роботи, обладнання; надання коштів на купівлю ВРХ; продаж кормів або технологічний супровід при заготівлі власних кормів; консультативні, ветеринарні, зоотехнічні  та інші послуги; збір, охолодження та продаж молока.

Учасниками проєкту можуть бути родини, фермерські господарства та фізичні особи-підприємці, які виявили бажання створити сімейну молочну ферму.

Метою даного проєкту є підвищення якості молока, яке закуповується у населення, (не нижче 1 гатунку)  та його ціни. Створення нових робочих місць у сільській місцевості та сировинної зони для молокопереробних підприємств.

Сільським, селищним, міським та об’єднаним територіальним громадам було направлено інформаційний лист щодо надання списку осіб, бажаючих   взяти участь у проєкті.  Інформація отримана з 12 районів. На разі 25 осіб дали згоду щодо  участі в ньому. Найбільше виявили бажання взяти участь у проекті фізичні особи з Дашівської селищної ради Іллінецького району (10). Списки зазначених осіб передано куратору проекту по Вінницькій області.

З 13.08.2020 р. планується проведення семінарів з роз’яснення більш детальних умов проекту, також  Порядку використання коштів, передбачених в державному бюджеті для підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції відповідно до постанови КМУ №107  від 07 лютого 2018 року (із змінами).

 На підтримку галузі тваринництва в області  діє «Програма розвитку особистих селянських, фермерських господарств, кооперативного руху на селі та дорадництва на 2016-2020 роки», якою передбачено часткове відшкодування фізичним особам витрат за закуплені в поточному році або грудні 2019 року установки індивідуального доїння або (та) холодильні установки для зберігання і охолодження молока вітчизняного виробництва. Програма діє з  2015 року. З обласного бюджету було виділено 7,3 млн. грн..За цей період відшкодування отримали понад 2 тис. осіб.