Відповідно до частини першої статті 51, передвиборча агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати чи не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії). Передвиборча агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Передвиборча агітація може проводитися у таких формах:

  • Проведення зборів громадян, інших зустрічей з виборцями;
  • Проведення мітингів., походів, демонстрацій;
  • Проведення публічних дебатів, дискусій щодо положень передвиборчих програм та політичної діяльності кандидатів, партій;
  • Оприлюднення в друкованих та електронних засобах масової інформації політичної реклами, публікацій, повідомлень;
  • Розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів;
  • Проведення концертів, вистав, спортивних змагань та інших публічних заходів за підтримки кандидата, партії, а також оприлюднення інформації про таку підтримку;
  • Публічні заклики голосувати або не голосувати за кандидата, партію або публічні оцінки їхньої діяльності та інші форми, що не суперечать Конституції України та законам України

Відповідно до частини першої, частини третьої статті 52 Виборчого Кодексу України, передвиборча агітація розпочинається кандидатом, партією     наступного дня після прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці (23 жовтня 2020 року) перед днем голосування.

Передвиборча агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Передвиборча агітація напередодні дня голосування (24 жовтня 2020р) та в день голосування (25 жовтня 2020 року) забороняється.

Відповідно до частини третьої статті 57 ВКУ, поширення у будь-якій формі матеріалів, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’ я населення, забороняється.

Відповідно до частини п’ятої статті 57, забороняється поширення неправдивих відомостей про кандидата, партію – суб’єктів виборчого процесу.

Відповідно до частини шостої статті 57, забороняється проведення передвиборчої агітації або     надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форм власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжуються закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію або згадуванням імені такого кандидата або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

У разі надходження заяви до територіальної виборчої комісії заяви чи іншого повідомлення про порушення, що мають ознаки вчинення кримінального чи адміністративного правопорушення, Гніванська міська територіальна виборча комісія невідкладно надсилає зазначене повідомлення до відповідних правоохоронних органів (частина 18 ст.57).

ГНІВАНСЬКА МІСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ