У зв'язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо грипу птиці в Європі, реєстрацією цього захворювання в особистому селянському господарстві с.Кандибине Новоодеського району Миколаївської області, Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу власників птиці на необхідність суворого дотримання «Ветеринарно – санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах» затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України, № 100 від 19 грудня 2006 року.

Фото без опису

Вимоги регламентують порядок забезпечення епізоотичного благополуччя, створення відповідних ветеринарно – санітарних умов вирощування та розведення птиці в особистих селянських господарствах, як під час епізоотичного благополуччя і на випадок виникнення інфекційних хвороб.

Цим нормативно – правовим актом установлюються ветеринарні та санітарні вимоги щодо утримання, вирощування і розведення птиці в особистих селянських господарствах, виробництва, зберігання яєць свійської птиці або добового молодняку.

Вимоги є обов’язковими для: фізичних осіб, діяльність яких пов’язана з утриманням і обігом птиці, фахівців державних установ ветеринарної медицини, які здійснюють ветеринарне забезпечення (обслуговування), а також фахівців державної служби ветеринарної медицини, які здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль та нагляд за діяльністю особистих селянських господарств.

Власники птиці зобов’язані:

  • Домашню птицю тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на відкритих пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби та ін.).

  • При виявленні будь – яких відхилень від нормального фізіологічного стану птиці при яких спостерігаються клінічні прояви хвороби або загибель птахів тощо, негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини району.

  • Обов’язково відправляти трупи (хвору птицю)  для дослідження у лабораторію ветеринарної медицини.

  • Виконувати законні вимоги фахівців державних установ ветеринарної медицини щодо здійснення протиепізоотичних карантинних, обмежувальних та інших ветеринарних заходів, надавати їм всебічну допомогу.

  • Сприяти фахівцям у проведенні обов’язкових щеплень птиці, взятті крові для необхідних лабораторних досліджень, в проведенні дезінфекції, дератизації, дезінсекції тощо.

Телефони гарячої лінії державної служби ветеринарної медицини по яким приймаються повідомлення про захворювання та загибель птахів: 5-07-96; 5-07-91; 5-07-90.

 

 

 

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області