Головною програмою соціальної підтримки на оплату житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій.

У вигляді житлових субсидій держава компенсує громадянам з низькими доходами витрати на оплату житлово-комунальних послуг, що перевищують визначену для домогосподарства обов’язкову частину платежу, яка залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу.

На сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою. Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості ? що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

???? Постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 (зі змінами) установлено соціальну норму житла та соціальні нормативи споживання послуг, у межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

???? Для призначення житлової субсидії у загальному випадку необхідно подати лише два документи – заяву і декларацію. Ці документи подаються до уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або посадової особи центру надання адміністративних послуг.

Всю іншу інформацію, необхідну для призначення житлової субсидії, органи соціального захисту населення отримують за запитами від Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України, МВС, органів місцевого самоврядування та підприємств, що надають житлово-комунальні послуги.

? Житлова субсидія призначається у розмірі різниці між вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов’язкової частини платежу, визначеної для домогосподарства.

Наразі субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримує близько 3 млн домогосподарств, середній розмір субсидії становив:

???? у грудні 2020 року – 1731 гривня;

???? у січні 2021 року – 2231 гривня;

???? у лютому 2021 року – 1483 гривні.

Зменшення середнього розміру субсидії у лютому пов’язане з проведенням перерахунку за січень через зменшення цін на природний газ для населення у лютому та за січень 2021 року.

Тобто при розрахунку розміру субсидії для громадян, які використовують природний газ, за січень було враховано інформацію про ціну на природний газ на рівні 8,5-9 гривень за куб. метр.

При цьому загальна сума нарахованих пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг за січень 2021 року становила майже 7,8 млрд гривень.

Слід зазначити, що у лютому постачальники газу поінформували про зменшення ціни за січень, тому у лютому здійснено розрахунок розміру пільг і субсидій з урахуванням ціни на рівні 6,99 грн за куб. метр і менше, а також проведено перерахунок сум пільг та субсидій за січень 2021 року.

Таким чином, загальна сума нарахованих пільг і субсидій за лютий становить 5,3 млрд гривень.