На виконання дорученням Асоціації міст України доводимо до Вашого відома, що 17 березня на засіданні Уряду прийнято постанову «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування» (http://www.auc.org.ua/sites/default/files/proekt_postanovi_0.pdf), якою затверджено:

Порядок  (http://www.auc.org.ua/sites/default/files/poryadok.pdf) зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування.

     Розподіл частини акцизного податку (13,44 %) між бюджетами місцевого самоврядування  відбуватиметься щодня у день надходження акцизного податку. Розподіл акцизного податку, що надійшов з початку кожного півріччя, буде здійснений у двотижневий строк з дня набрання чинності постанови, якою будуть визначені частки для зарахування на відповідне півріччя.

Частки (http://www.auc.org.ua/sites/default/files/dodatok.pdf) для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі     2021 року.

     Частки визначатимуться кожні півроку, виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за попереднє півріччя відповідного бюджетного періоду на підставі даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДПС, відповідно до Порядку.

      АМУ сподівається, що до кінця березня відповідні кошти надійдуть до бюджетів громад.

      Асоціація міст України у бюджетному процесі 2021 року відстояла зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з пального на постійній основі.
      У 2021 році громади планують отримати 7,4 млрд грн від акцизу на пальне.