Проведення сільськогосподарських робіт, під час яких використовуються засоби захисту рослин, пов’язане із багатьма ризиками, серед яких найнебезпечніші – ураження пестицидом працівника, що безпосередньо працює із ним, ураження пестицидом інших сільськогосподарських угідь, отруєння бджіл, які належать іншим господарникам або приватним особам та ін. Обізнаність з порядком їх застосування є дуже важливим як для громадян, так і для працівників та керівників суб’єктів господарювання. На Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області покладено функції проведення спеціальної підготовки (навчання) з питань безпечного виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами для осіб, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними. За результатами проведеного навчання, а також за наявності медичної книжки з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я працівник отримає Допуск (Посвідчення). Порядок одержання допуску (посвідчення) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995 №746 (додається). Наявність у працівника відповідного допуску (посвідчення) передбачено вимогами частини другої статті 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», абз. 7 частини першої статті 16 та абз. 4 частини другої статті 18 Закону України «Про захист рослин», Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, іншими нормативно-правових документами.

Фото без опису

З питань порядку проведення спеціальної підготовки та видачі Допуску просимо звертатись до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області за тел. (0432) 65-88-00, 46-46-47

 

Основні вимоги щодо безпечного застосування десикантів на посівах сільськогосподарських культур

  • для десикації рослин використовують пестициди відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», а також в Додатку до Переліку;
  • обов’язкове дотримання вимог регламентів застосування пестицидів, Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, інших нормативно-правових актів в сфері захисту рослин;
  • до робіт з пестицидами, в т.ч. й з десикантами, допускаються лише особи, які мають допуск до роботи з пестицидами, забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів;
  • завчасно, але не менше, ніж за три доби до початку проведення хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи;
  • до початку роботи всі машини, механізми і апаратура повинні бути відремонтовані, перевірені на герметичність комунікацій і фільтруючих пристроїв шляхом заповнення водою та інертними речовинами, а також відрегульовані на необхідні норми витрати;
  • зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за с/г культурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні повинна бути не меншою 300 м,    (при використанні вентиляторного обприскувача – 500 м); 
  • обприскування допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельно) і 4 м/с (великокрапельне). Відповідальність за належне проведення робіт несе керівник, який забезпечує використання об'єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря. Слід враховувати напрям та силу вітру, щоб не допустити зносу шлейфу від обприскувача на прилеглі території;
  • всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10:00) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.

      В разі використання авіації для проведення десикації додатково враховують вимоги Державних санітарних правил Авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України, інших нормативів. Слід уникати польотів авіації, що заправлені агрохімікатами, над населеними пунктами.

 

       Між пасічником та керівником сільськогосподарського підприємства має бути тісна співпраця. Особливо звернути увагу на убезпечення ураження бджіл під час застосування засобів захисту рослин. Необхідно, не пізніше ніж за три доби до початку обробки, попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблених посівних площ. Або ж пасіка розміщується поряд насаджень плодових дерев та кущів. Керівник (чи уповноважена ним особа) усним та/або письмовим повідомленням, через місцеві ЗМІ, оголошення у громадських місцях сповіщення населення, в яких необхідно повідомити точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.                     

 

Нагадування пасічникам !!! Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи у сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.  Надавши інформацію щодо державної реєстрації та наявності ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку. В паспорті на пасіку відповідальний спеціаліст структурного підрозділу Головного управління Держпродспоживслужби провівши епізоотичне обстеження зазначає: кількість бджолосімей, коротку характеристику пасіки (стаціонарна чи кочівна), благополуччя пасіки щодо інфекційних та інвазійних хвороб бджіл (на підставі експертних висновків уповноважених лабораторій на проведення досліджень підмору, розплоду бджіл).   Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. Тобто пасічник попередньо узгоджує із керівником сільськогосподарського підприємства розміщення пасіки поблизу їх ділянок. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або забезпечити ізоляцію бджіл у вуликах на відповідний термін токсичної дії конкретного пестициду.

         Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

 

Управління фітосанітарної безпеки тел.: (0432) 65-88-00, 46-46-47

Тиврівське управління тел.: (04355) 2-21-00
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

ЗАТВЕРДЖЕНИЙ

постановою Кабінету Міністрів України

від 18 вересня 1995 р. N 746

 

ПОРЯДОК

одержання допуску (посвідчення) на право роботи,

пов'язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням

та торгівлею пестицидами і агрохімікатами

 

1. Цей Порядок визначає умови одержання особами, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, допуску (посвідчення) на право роботи із зазначеними препаратами (далі - допуск) і поширюється на всі галузі виробництва, де застосовуються пестициди і агрохімікати.

2. До виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей, особи, які мають протипоказання за станом здоров'я, а також особи, зазначені у переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок, визначеному МОЗ.

3. Допуск видається державними фітосанітарними інспекціями (далі - інспекції) за формою згідно з додатком 1.

{ Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 853 ( 853-2011-п ) від 10.08.2011 }

4. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами згідно з додатком 2 та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров'я згідно з додатком 3.

5. Навчання осіб, діяльність яких безпосередньо пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також працівників підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців, що організовують виконання такої роботи (далі - організатори роботи), проводиться інспекціями один раз на три роки за програмою, затвердженою Мінагрополітики за погодженням з МОЗ, Мінприроди, Мінпраці та Держгірпромнаглядом.

Організатори роботи щороку підвищують свою кваліфікацію на відповідних курсах і семінарах, що проводяться інспекціями.

Плата за навчання спеціалістів спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері захисту рослин здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, а спеціалістів сільськогосподарських підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фермерських господарств і тих, що працюють на підприємницьких засадах, - за рахунок коштів таких підприємств, установ, організацій і господарств або за рахунок власних коштів.

6. Особи, діяльність яких безпосередньо пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, а також організатори роботи проходять медичний огляд у закладах охорони здоров'я і допускаються до роботи за наявності висновку медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров'я.

7. Організатори роботи видають працівникам підприємств, установ та організацій, що мають допуск, наряд на виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами згідно з додатком 4. Перед початком роботи проводиться інструктаж на робочих місцях щодо заходів забезпечення безпеки, запобігання забрудненню залишками пестицидів і агрохімікатів продукції, навколишнього природного середовища, а також щодо надання першої медичної допомоги у разі отруєння, виникнення аварії.

8. Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи.

Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску, забороняється.

 { Порядок в редакції Постанови КМ N 9 ( 9-2009-п ) від 14.01.2009 }

https://rada.info/upload/users_files/04326075/e6972f9b28a03b809a730da524c78c02.pdf