Новий поштовх у боротьбі з туберкульозом та ВІЛ-інфекцією в Україні - з цього року майданчиком діалогу та підтримки для розв'язання  медичних проблем уразливих до ВІЛ/ТБ груп стали регіональні координаційні ради. Їх роль у подоланні інфекційних хвороб буде посилена завдяки технічній допомозі Центру громадського здоров'я МОЗ (далі Центр) України та активному впровадженню проєкту Глобального фонду. 

Фото без опису

Протягом 2021–2023 років Центр реалізує напрям «Надання регіонам технічної допомоги для розвитку міжвідомчої та міжгалузевої координації для забезпечення ефективної стійкої відповіді на епідемії туберкульозу та ВІЛ в умовах реформування системи охорони здоров’я». Зокрема, мова йде про додаткове фінансування, логістичне забезпечення засідань, проведення навчань. 

Враховуючи те, що головними партнерами у медичній реформі залишаються керівники закладів, окремий напрямок для реалізації поставлених задач стосується підвищення обізнаності політичних лідерів про проблему тягаря ТБ/ВІЛ та залучення до її розв'язання влади на місцях. В цьому й відіграватимуть свою окрему роль регіональні ради з координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. 

Фото без опису

Як приклад, проведена Центром у березні онлайн-нарада дозволила ширше розгорнути перед очима представників облдержадміністрацій сенс створення координаційних рад. А саме, як вони допомагають людям, які живуть з ВІЛ, людям, які хворіють на туберкульоз, або тим, хто має наркотичну залежність

Фахівці дійшли згоди, що вкрай важливо відновити повноцінну комунікацію між Комітетом з регіональної політики Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та усіма регіональними координаційними радами. Це забезпечить системний та всебічний підхід до подолання ТБ/ВІЛ, а також дозволить обмінюватися успішним досвідом роботи на місцях. Зокрема, у досягненні поставлених цілей навіть під час перешкод, викликаних пандемією.