Фото без опису

Існує багато форм торгівлі людьми. Але, у будь-якому випадку, ознаки цього злочину загальні – вербування людини, обіцянки якихось перспектив, освіти, подорожей, хорошої роботи, високих заробітків. Йдеться, як правило, про перевезення людини за кордон, обмеження її свободи з метою експлуатації. Як правило, у потерпілих забирають паспорти, гроші, засоби зв’язку, таким чином не даючи жодного шансу на порятунок. Далі експлуатують, – у промисловій праці, може мати місце сексуальна експлуатація, вилучення органів, примусова військова служба. На сьогоднішній день досить поширеною формою торгівлі людьми є примусове жебракування.
         Торгівля людьми є особливо небезпечним злочином, який є грубим порушенням прав людини і визнаний серйозним злочином на міжнародному рівні.
         На теперішній час масштаби цього виду злочинної діяльності набули таких вражаючих розмірів, що за оцінками експертів торгівля людьми за своїми наслідками стоїть на третьому місці після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками та є другим за прибутковістю вид злочинної діяльності.
Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми.
         За даними дослідження, проведеного на замовлення Представництва Міжнарожної організації з міграції (МОМ) в Україні понад 260 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі.
Торгівля людьми не має географічних кордонів, вона існує серед усіх рас, класів та релігій. Її наслідки несуть загрозу життю і здоров’ю особи, завдають психологічної травми. Протидія цьому ганебному явищу є сьогодні одним із загальносвітових напрямів суспільного розвитку. Вона розглядається світовим співтовариством як злочин і є грубим порушенням прав людини.
        Реалізація особистих прав людини, гарантування права на життя і здоров’я, на вільний особистий розвиток є одним із головних завдань правової соціальної держави, якою проголошена Україна.
У 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН проголошений, а 30 липня 2014 року Організація Об’єднаних Націй відзначила перший в історії Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який підтримує вся міжнародна спільнота.        2017 рік був оголошений в Україні «Роком боротьби з торгівлею людьми».
Все це говорить про те, що реалізація державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, дотримання норм міжнародного права є досить актуальним для України, а консолідація зусиль усіх рівнів влади, громадського сектору та міжнародної спільноти з цього питання є запорукою її європейської інтеграції.
        Трафікінг (від англ. trafficking – незаконний продаж, перепродаж) — означає вчинення з метою експлуатації вербування, перевезення, передачу, укриття або отримання людей шляхом погроз, застосування сили або інших методів примусу, незаконне захоплення, шахрайство, обман, зловживання владою або використання безпорадного стану, або шляхом підкупу у вигляді платежів чи надання послуг, з метою отримання згоди особи.
Експлуатація (від франц. exploitation — використання, витягання вигоди) – використання когось або чогось несправедливим або жорстоким чином, тобто визиск. Найчастіше термін «експлуатація» використовується для позначення економічної експлуатації, тобто акту використання праці іншої людини або ж самої людини без її згоди (або навіть і за її згодою) та без наданням за це адекватної компенсації. Є занадто багато форм експлуатацій людини: сексуальна; використання в порнобізнесі; трудова (примусова праця чи надання послуг); вилучення органів; використання у збройних конфліктах; використання у дослідах; використання у злочинній діяльності; жебрацтво; примусове сурогатне материнство; примусовий шлюб; незаконне усиновлення з метою наживи та інші.
        Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми” особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.
    Особа, якій встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:
1) інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
2) медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної допомоги;
3) тимчасового розміщення, за бажанням постраждалої особи та у разі відсутності житла, в закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на строк до трьох місяців, який у разі необхідності може бути продовжено за рішенням місцевої державної адміністрації, зокрема у зв'язку з участю особи в якості постраждалого або свідка у кримінальному процесі;
4) відшкодування моральної та матеріальної шкоди за рахунок осіб, які її заподіяли, у порядку, встановленому Цивільним кодексом України;
5) одноразової матеріальної допомоги у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
6) допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну підготовку.
       Торгівля людьми - злочин, за вчинення якого в Україні передбачено кримінальну відповідальність на строк до 15 років позбавлення волі. 
       Якщо Ви стали жертвою торгівлі звертайтесь за телефонами «Лінії довіри» з протидії торгівлі людьми у Вінницькій області 0 - 800 – 75 – 04 - 75; Національна «Гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми: 0-800-505-501 (дзвінки безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні) 527 – безкоштовно з номерів Київстар, МТС, Life (smiley) ; Національна «Гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації Центру «Ла Страда-Україна»: 0-800-500-335 (дзвінки безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні), Національна «Гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми: 15 – 47.
Будьте обережними та обізнаними щодо торгівлі людьми!