Spikevax - мРНК вакцина від COVID-19 виробництва американської компанії Moderna надана урядом США через глобальний фонд COVAX, доставку в Україну забезпечив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Вінницька область має отримати загалом 80 тисяч доз вакцини Спайквакс. 19 липня 2860 доз вже отримано і використовується для щеплення населення області.

Фото без опису

Розроблена американською компанією Moderna мРНК-вакцина схвалена ВООЗ для екстреного застосування. Це значить, що після повного курсу щеплення нею також можна буде отримати міжнародний сертифікат про проведення вакцинації. Повний курс щеплення передбачає введення двох доз вакцини з інтервалом у 28 днів.

З початком п’ятого етапу вакцинації в Україні,

із нас, незважаючи на належність до групи професійного або вікового ризику, може захистити себе від цієї хвороби. Для цього необхідно обрати найближчий пункт щеплення або Центр вакцинації у МВЦ, записатися на визначений час та щепитись

При виробництві вакцин від Пфайзер та Модерна використовується однаковий підхід: обидва препарати містять синтетичну матричну РНК, яка "кодує" глікопротеїн S, або так звані "шипи" вірусу SARS-CoV-2. Таким чином, після ін'єкції імунна система організму виробляє антитіла до "шипів".

вакцинована людина згодом піддається впливу коронавірусу, ці антитіла повинні атакувати COVID-19.

Відмінність між вакцинами полягає у тому, що препарати Комірнаті та Спайквакс мають різні «системи доставки ліпідів» в організм.

Американська біотехнологічна компанія Moderna була заснована у 2010 році. Сфокусована на розробці ліків і вакцин на основі технологій роботи з матричної РНК. До початку пандемії COVID-19 вчені компанії працювали над ліками проти іншого виду коронавірусу - Близькосхідного

синдрому MERS, тому на початку епідемії компанія мала перевагу.

Moderna була також першою компанією, яка розпочала третю стадію клінічних випробувань свого препарату. Дослідження показали, що ефективність вакцини становить 94,1%. З 15 тисяч учасників дослідження, які отримували препарат, а не плацебо, на COVID-19 захворіли тільки 11, і у жодного хворого не було важкої форми коронавірусу. При цьому в компанії заявили про стовідсоткову ефективність препарату при тяжкій формі захворювання.

Як повідомили у Moderna, вакцина виявилася ефективною для всіх вікових груп, статей, расових та етнічних груп та учасників з супутніми медичними захворюваннями, пов'язаними з високим ризиком тяжкого захворювання COVID-19.

Важливою перевагою Moderna є умови зберігання: препарат залишається дієздатним за температури -20° C до семи місяців, а в стандартному холодильнику її можна зберігати до місяця.

Вакцину Moderna вводять двома дозами по 100 мікрограмів з інтервалом у 28 днів.

Щеплення в Україні, на сьогоднішній день, дозволено робити людям від 18 років. Разом з тим, на днях, Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) схвалила застосування вакцини від COVID-19 Spikevax (виробництва компанії Moderna) для

неповнолітніх громадян від 12 до 17 років.

Застосування вакцини Spikevax для дітей від 12 до 17 років буде таким же, як і у людей віком понад 18 років.

На сьогоднішній день вакцина Спайквакс від Модерна використовується у більш, ніж 50 країнах Європи, Америки, Африки та Азії.

Запрошуємо на вакцинацію!