Фото без опису

Шкідливі бактерії можуть потрапляти

         у питну воду різними шляхами:                                  

 

  • з ґрунту, по якому тече вода;
  • під час  будівництва водопровідних мереж;           
  • крізь тріщини у трубах при коливаннях тиску.

    Вміст шкідливих бактерій у воді контролюється.

 

 Бактерії умовно  розділяти на хвороботворні (патогенні) і непатогенні.

Перші  з  них  можуть  переборювати  природну  захисну  систему  організму (імунну систему), розмножуватися у ньому і викликати захворювання, іноді важкі.

У питній воді можуть бути виявлені наступні бактерії:

 

Salmonella  (сальмонела) - призводить до  харчових отруєнь;

Shigella  (шигела) - сприяє захворюванню на дизентерію;

Yersinia enterocolirica  (єрсінія єнтероколіріка) - викликає порушення функції   шлунково-кишкового тракту людини;

Helicobacter pylori  (хелікобактер пілорі) - причина виразки шлунку у людини;

Актиноміцети - призводить до захворювання на актиномікоз;

-  Сульфатобактерії – викликають  корозію  водопровідних труб; 

 

      Основним способом профілактики бактеріальних захворювань є, зазвичай, кип’ятіння води. Також ефективним способом  зниження кількості бактерій у питній воді є використання фільтрів.

 

Деякі фільтруючі системи складаються з подвійної системи фільтрації: механічна фільтрація(наприклад, керамічний фільтр), фільтрація через активоване вугілля, срібло та інші фільтруючі матеріали.

 

 

В нашій країні широко використовується для обеззараження води від бактерій, вірусів та інших мікроорганізмів хлор.

 

 

Але існують декілька проблем, які стосуються вмісту хлору у питній воді й головною з них є якість води. Якщо у воді  надмірна кількість хлору, то вона змінює свій запах і смак, - хлор робить їх неприємними. Окрім того, хлор може викликати низьку важких захворювань у людей та інколи призводити навіть до виникнення онкологічних захворювань (дія хлорзаміщеного метану).

 

Для мінімізації негативних наслідків від вживання хлорованої води, радять використовувати фільтри з активованим вугіллям, яке значно понижує його концентрацію, або фільтрів, що мають комплексний набір фільтруючих матеріалів, у т.ч. і активоване вугілля, що підвищує показники фільтру.

 

 

                                     

                           Шановні громадяни! Пам’ятайте, що  шкідливі бактерії у пітній воді можуть зашкодити    здоров’ю  та навіть життю людини. Суворо дотримуйтесь правил профілактики бактеріальних захворювань – використовуйте фільтри для питної води та здійснюйте її  кип’ятіння.

                        Будьте здорові!

Навчально-методичний  центр  ЦЗ  та  БЖД   Вінницької  області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації