Фото без опису

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області спільно з Департаментом цивільного захисту облдержадміністрації інформує:

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.

ЗАГАЛЬНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ

• слабкість, озноб, нудота, пронос;

• розлад шлунку, блювота;

• запалення тонкого кишківника;

• підвищення температури тіла;

• зневоднення організму;

• згущення крові;

• враження центральної нервової системи;

• параліч, порушення зору.

ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

• суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;

• не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;

• воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;

• продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;

• фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;

• салати вживати тільки свіжо приготовленими;

• не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;

• при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.

Бережіть своє здоров'я!