Фото без опису  

   У Гніванській територіальній громаді на постійному контролі знаходиться питання щодо  проведення роботи з вирішення проблем соціального захисту дітей, особливо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Функції з даного питання  покладено на Службу у справах дітей, соціального захисту та охорони здоров’я Гніванської міської ради (далі- Служба), яка спільно з  усіма зацікавленими органами і службами проводить систематичну роботу з виявлення дітей, які потребують соціального захисту і вживаються заходи щодо своєчасного надання їм  статусу дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Пріоритетним напрямком діяльності органу опіки та піклування Гніванської міської ради є забезпечення права кожної такої дитини на влаштування до сімейних форм виховання, а саме: на усиновлення, під опіку або піклування, у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу.

     День усиновлення в Україні офіційно відзначається 30 вересня кожного року та поєднується з християнським святом святих мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.

    Відповідно до законодавства України, усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки або сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України (в цьому випадку усиновлення здійснюється в консульській установі або дипломатичному представництві України). Усиновлення дітей є пріоритетною формою влаштування дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і проводиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

   Усиновленню підлягають діти, які перебувають на обліку як:

  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти, батьки яких дали згоду на усиновлення.

   Опіка/піклування - це форма влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім'ї громадян, що переважно перебувають у родинних стосунках з цими дітьми, з метою забезпечення виховання, освіти, розвитку, захисту прав та інтересів дітей. Опікун (піклувальник) є законним представником інтересів дитини і відповідальним за її життя, здоров'я, фізичний і психічний розвиток. Для гарантування цих стандартів відповідно до закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» опікун (піклувальник) має можливість отримувати на дитину  державну допомогу. Під опікою (піклуванням) можуть перебувати діти, які мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

     Прийомна сім’я (далі - ПС)- сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ПС не повинна перевищувати чотирьох осіб.

     Дитячий будинок сімейного типу (далі - ДБСТ) - окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. До ДБСТ в першу чергу влаштовуються діти, які перебувають між собою у родинних стосунках.

    Станом на 01.09.2021 року на обліку Служби перебуває 43 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, з них: 13 дітей-сиріт, 30 дітей позбавлених батьківського піклування, 34 дитини перебувають під опікою/піклуванням, 9 дітей виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

    На території громади діє 3 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 21 дитина-сирота, дитина позбавлена батьківського піклування.

   В цілому в сімейних формах виховання станом на 01.10.2021 року перебуває 43 дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування.

   Хочеться побажати кожній родині міцного здоров’я, добра, витримки, а діткам залишеним без батьківського піклування, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування знайти люблячі серця, надійні руки, зростати в оточенні рідних та близьких людей.

 

 

Головний спеціаліст у справах дітей,

соціального захисту та охорони здоров’я

Гніванської міської ради                                                          Тетяна КИРИЛЮК