Основні причини настання нещасних випадків в осінньо-зимовий період – організаційні, в яких переважає людський фактор. А саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність. В осінньо-зимовий період збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод.

Щоб зменшити вірогідність падіння працівника під час пересування пішки в ожеледицю, необхідно додержуватись наступних основних правил поводження:

- пересувайтеся тільки по передбаченим для цього пішохідним доріжкам;

- вдягайте зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві;

- дивіться під ноги та обходьте небезпечні місця;

- ходіть не поспішаючи;

- будьте особливо уважними під час переходу проїжджої частини дороги та пересуванню по східцях;

- ступайте на всю підошву взуття, ноги розслабте в колінах;

- при переході по обледенілій поверхні не підіймайте високо ступні ніг, а робіть рухи подібно ковзанню;

- не носіть, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримайте руки в кишенях;

- тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

Водію, який знаходиться за кермом транспортного засобу в ожеледицю, необхідно бути обачним, їхати з найменшою швидкістю та пам’ятати, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях автотранспорту.

В холодну пору року, перебуваючи на відкритому повітрі можливе переохолодження організму людини та обмороження частин тіла.

Працівникам, що працюють в холодну пору року на відкритому повітрі або в закритих неопалюваних приміщеннях, вантажникам та деяким іншим категоріям працівників у випадках,

передбачених законодавством, надаються спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються в робочий час. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний обладнати приміщення для обігрівання і відпочинку працівників.

Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму в осінньо-зимовий період є проведення на підприємствах позапланових інструктажів для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів ще і інструктажів з безпеки дорожнього руху.

З метою належної організації інформування роботодавцями робочих органів виконавчої дирекції Фонду про настання нещасного випадку та своєчасного розслідування нещасного випадку у Шаргородському відділенні Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області визначено контактні телефони для повідомлення:

тел.: (0244) 2-11-83, (0244)2-10-45, (0244) 2-15-31

Шаргородське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області