Фото без опису

1 грудня у всьому світі відзначають День боротьби зі СНІДом.

У світлі боротьби з новим вірусом, проблема пандемії ВІЛ тимчасово відійшла у тінь. Відійшла, але не відступила. Ця хвороба щороку забирає тисячі життів по всьому світу і не збирається зупинятися! Тільки за неповний 2020 рік від хвороб, спричинених ВІЛ, в Україні померло 1,8 тисяч людей, а у світі цей показник минулого року досяг 690 тис осіб. Уявіть, це більше, ніж населення всього Люксембургу! Загальна цифра вражає ще більше – 33 млн. померлих від ВІЛ у світі з початку пандемії.

**Варто памя'ятати, що ВІЛ передається: **

?Через кров - при потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров (сперма, виділення піхви, грудне молоко) від ВІЛ-інфікованої особи до здорової людини. Найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами.

?Статевим шляхом - під час незахищених статевих стосунків, незалежно від того чи це вагінальний, оральний чи анальний секс.

?Внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.

ВІЛ не передається:

?При спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні

?У лазні та сауні

?Під час поцілунків

?Обіймах та рукостисканні

?При чханні та кашлі

?Через поручні, дверні ручки, столи, стільці

?При укусах комарів чи інших комах.

Пройти тест на наявність ВІЛ-інфекції можливо як у приватних, так і в державних лабораторіях у кабінетах довіри. При цьому зробити експрес-тест на хворобу можна й за направленням сімейного лікаря.