Фото без опису

Що робити якщо розбився термометр?

 

Розбився термометр:блискучі кульки розлітаються довкола…Чи справді небезпечна ця мізерна кількість ртуті, що вибігла з носика скляного градусника?

Без сумніву, ртуть – токсична речовина. Особливо шкідливі її випари. Тривале вдихання їх, якщо у приміщенні  є ртуть навіть у невеликій кількості, загрожує серйозними проблемами. Ртутне отруєння перебігає поволі, довгий час без чітких симптомів захворювання (загального нездужання, дратівливості, нудоти, схуднення). Зрештою воно призводить до неврозу й ураження нирок. Отож, збирати цю сріблисту речовину потрібно негайно та ретельно.

Місце, де розсипана ртуть,  краще освітлити: на певній відстані від забрудненої ділянки поставте електричну настільну лампу так, щоб світло падало на ртутну калюжку збоку. Тоді всі сріблисті краплі буде видно як на долоні, і можна починати їх збирати. Руки треба захистити гумовими рукавичками і намагатися, щоб ртуть не потрапляла на оголені ділянки шкіри. Віник чи щітка для збирання не годяться, найзручніше збирати ртутні горошини, заганяючи їх аркушем паперу чи м´яким  пензликом на папір. Можна озброїтися шматком вати, змоченим у 0,2% -му розчині марганцівки. З вати чи паперу  ртуть треба обережно струшувати у наповнену  водою чи розчином марганцівки скляну посудину. Туди ж зсипайте пісок, що містить часточки ртуті. Можна засмоктати кульки в гумову грушу. Щоб знешкодити всі, аж до найменшої, непомітні для ока часточки, потрібно провести дезінфекцію. Місце, де була розлита ртуть, слід змочити 0,2% -м розчином марганцівки чи мильно-содовим розчином (30г соди і 40г мила на літр води). Добре буде протерти кожним з цих розчинів розташовані близько від забрудненої ділянки дерев´яні і  металеві поверхні – дрібні крупинки  ртуті на них дуже часто попадають. Через 1,5-2 доби дезінфекційний розчин можна змити чистою водою.

Якщо ртуть потрапила на одяг, його потрібно негайно обробити в такий спосіб: спочатку промивати в холодній воді протягом 30хв., потім 30хв. у гарячому (70-80º С) мильно-содовому розчині, потім знову в холодній воді. Після всіх цих процедур ліквідатору маленької  ртутної аварії   для  профілактики отруєння потрібно пити побільше рідини – ртуть виводиться з організму через нирки.