ЗАРИН - бойовий хімічний агент, що є нервово-паралітичною речовиною і може використовуватися у якості хімічної зброї. Він відноситься до фосфоро-органічних сполук.

ЗАРИН - є безбарвною рідиною без смаку і запаху, надзвичайно токсичною.

З військовою метою його застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії. Може перетворюватися в пару (газ) і поширюватися в навколишнє середовище.

Фото без опису

Газоподібний та рідкий зарин легко сорбується пористими матеріалами (деревиною, бетоном, цеглою, тканиною), вбирається пофарбованими поверхнями і гумою. Загалом, чим вище температура та вологість, тим швидше розкладається зарин, і навпаки — в сухих морозних ґрунтах зарин зберігається найдовше. Однак підвищення температури може призводити до швидшого випаровування речовини та утворення отруйної пари над поверхнею.

Дослідникам вдалось встановити, що за 2,5 — 24 години зарин із ґрунту виходить або розкладається.

Для знезараження предметів, приміщень та одягу придатними є водні розчини лугів, аміаку, пероксиду водню, а також розчин гідроксиламіну у слабко-лужному середовищі.

Якщо людина без захисту опинилася в епіцентрі урадження бойової хімічнорї речовини, то шансів вижити немає. Менш ніж за хвилину вона втратить свідомість, почнуться конвульсії і смерть.

Але якщо не потрапити вепіцентрураження, то вижити доить великі шанси. Головне – не опинитися на відкритій місцевості. Ідеальний варіант – бомбосховище або метрополітен. Але навіть квартира може стати досить гарним прихистком під час хімічної атаки. Особливо якщо вона оснащенна металопластиковими вікнами, які щільно закриваються.

Симптоми ураження зарином:

• ОЧІ: міоз, звуження зіниць, сльозотеча. двоїння в очах, біль при рухах очних яблук

• ЗАГАЛЬНІ: підвищена пітливість, загальна слабкість, млявість, головний біль

• ШКТ: Слиновиділення, нудота, блювання та/або абдомінальний біль

• СЕРЦЕВО-СУДИННА: тахікардія, яка змінюється брадикардією, підвищений АТ

• ДИХАЛЬНА: виділення з носа, бронхоспазм (нагадує приступ

• ПРИ НАЙТЯЖЧА ФОРМА УРАЖЕННЯ: сіпання м'язів, піна з рота, судоми та параліч (параліч дихальних м?язів призводить до блискавично швидкої смерті)

ДІЇ В УМОВАХ ВИКИДУ ЗАРИНУ:

1. Якщо атака сталася зовні будинку - закрийте та заблокуйте всі вікна та двері, вимкніть системи кондиціонування, закрийте вентиляційні отвори, старайтеся перебувати в найвищій точці будівлі.

Якщо газ розпилено всередині будинку - вийдіть на свіже повітря, знайдіть безпечне місце, старайтеся перебувати на височинах, пагорбах, вийдіть на свіже повітря, знайдіть безпечне місце.

2. Звільніться від одягу, на який потрапив зарин. Знімати одяг з голови до ніг, краще зрізати. Покладіть його у міцний поліетиленовий пакет, герметично закрийте і при можливості зберігайте подалі від людей і тварин.

3. При потраплянні на шкіру негайно змийте залишки речовини зі своєї шкіри великої кількістю води з милом. Закрийте всі відкриті рани.

4. Якщо зарин потрапив в очі - промийте їх під проточною водою або фізіологічним розчином кімнатної температури протягом 10-15 хвилин. Закапувати очі 1% розчином атропіну кілька разів на день протягом 3 діб. Якщо ви носите контактні лінзи, зніміть їх перед промиванням очей і не одягайте опісля.

5. Якщо зарин проник у ваш організм аліментарним шляхом - не потрібно викликати блювання та вживати воду чи будь-що інше.

Антидотом зарину є: 0.1% розчин атропіну, який вводиться підшкірно. Введення здійснюється лише в медзакладі.