Помилуватися гірськими краєвидами, випити води з найчистіших джерел, побачити одне з найкрасивіших озер світу, прогулятися старовинними вулицями Кракова та багато іншого мали змогу діти Гніванської громади в рамках незабутньої поїздки до Польщі. Захід організувала Фундація «Братерство» спільно з Міжнародною Громадською Організацією «Україна-Польща-Німеччина», які від початку війни допомагають дітям України відпочивати та оздоровлюватися.

46 хлопчиків та дівчаток 10-16 років два тижні проживали готелях курортного  містечка Криниця-Здруй, ходили на прогулянки в парк, підіймалися на гору, звідки  спускалися  на спеціальних санках по металевому жолобу, дивувалися цікавим явищам, демонстрованим в музеї фізики просто неба. Активні розваги та мальовничі пейзажі подарували чудову можливість з головою поринути в дитинство не лише дітям, а й дорослим, які їх супроводжували.

- Я довго вагалась, чи їхати чи ні. Адже більша частина колективу мені була незнайома і я не знала чи це буде весело, - розповідає Ганнуся, учениця 8Б класу Гніванського ліцею  №2. – Але все пройшло просто супер. Ми стільки гуляли, веселилися, побачили стільки нового і красивого. І люди навколо були чудові. Я кидала монетку в фонтан з надією, що обовязково приїду туди колись ще не раз.

Окрім відпочинку в курортному містечку діти відвідали старовинне унікальне польське місто Краків. Старий ринок, вулички, викладенні каменем, памятники видатним постатям, сотні голубів, блукаючих між людьми та дзьобаючих крихти свіжого хліба на бруківці.  Саме таким запамяталось це місто юним мандрівникам.

- Прогулянка містом мені дуже сподобалась, - ділиться враженнями Даня, учень 10А класу Гніванського ліцею. - Як же було приємно, коли в центрі міста ми почули українську музику. Під українськими прапорами виступала вінницька група «Пан Карпо». Ми співали разом з ними. І взагалі, коли люди запитували звідки ми і у відповідь чули, що з України, то їхня реакція на це дуже гарна. А ще під час цієї поїздки я здійснив свою мрію – побачив гірське озеро Морське Око. До нього треба підніматися 11 кілометрів та 11 спускатися вниз. Це непросто. Але зусилля того варті. Бо це неймовірно гарно.

Ще одне місце, яке вразило усіх гніванських туристів – це Вавельський замок на березі річки, який охороняється драконом. Багатовікова історія цього замку, унікальність самої споруди, дракон, який час від часу видихає з пащі вогонь – не залишили байдужим жодне серце.

- Усе, що ми бачили, назавжди в нашій памяті. І розваги, і прогулянки, і гарні місця, і 20 годин в автобусі з українськими піснями, - каже Андрій, учень 10А класу Гніванського ліцею № 2. – Я дякую усім, хто організував цю поїдку, усім, хто був з нами в ці дні, хто нам допомагав, обслуговував. Я щиро сподіваюся, що коли в Україні закінчиться війна, діти з Польщі зможуть так само приїхати до нас, в нашу країну, і побачити, наскільки вона прекрасна!

 

Фото без описуФото без опису