21 березня відбулося розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради. Засідання провів голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. Участь у засіданні взяли начальник обласної військової адміністрації Сергій Борзов, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, голови районних рад, сільські, селищні, міські голови, голови постійних комісій обласної Ради.

Відкриваючи засідання Координаційної ради, Вячеслав Соколовий зазначив,  що основним завданням органів місцевого самоврядування Вінниччини залишається допомога ЗСУ та забезпечення надійного тилу.

 – Іде другий рік повномасштабної війни. Підтримувати ЗСУ, зміцнювати тил і розвивати економіку в кожній громаді  - наші головні завдання, – зазначив Вячеслав Соколовий. – Дякую всім територіальним громадам, які підтримують усі ініціативи обласної Ради, обласної військової адміністрації, Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу та реалізують свої та постійно надають допомогу нашим військовим. Дякую всім, хто підтримує внутрішньо переміщених осіб та допомагає встати на ноги релокованим підприємствам і закладам.

На засіданні Координаційної ради розглянули два питання:

– Про виконання Програми економічного і соціального розвитку Вінницької області за 2022 рік. Стратегічні цілі та основні пріоритети соціально-економічного розвитку Вінницької області у 2023 році;

– Про виконання зведеного бюджету Вінницької області за 2022 рік. Основні показники та пріоритети зведеного бюджету Вінницької області на 2023 рік. 

Враховуючи узгоджені пропозиції представників органів місцевого самоврядування та обласної військової адміністрації, Координаційна рада ухвалила низку рішень з розглянутих питань.

Зокрема:

– направити Звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відшкодування з державного бюджету місцевим бюджетам компенсації з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги;

– направити Звернення до Кабінету Міністрів України з пропозицією внести зміни до постанови №590 і підвищити пріоритетність оплати послуг з виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва об’єктів, які є вкрай важливими для відновлення територіальних громад. Нині ці видатки – в третій черзі, але без цього неможливо забезпечити відновлення громад.

– рекомендувати головам районних рад, сільським, селищним, міським головам провести моніторинг реалізації стратегій розвитку територіальних громад та внести відповідні зміни з урахуванням вимог воєнного стану та повоєнного відновлення територій;

– рекомендувати Вінницькій обласній Раді підготувати зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування у Вінницькій області «УСПІШНІ СИЛЬНІ ГРОМАДИ» на 2018-2025 роки» та здійснити аналіз умов проведення конкурсу обласної Ради «Комфортні громади». За результатами внести зміни до положення про конкурс з метою актуалізації основних напрямів, за якими розробляються проєкти, відповідно до пріоритетів розвитку громад в умовах воєнного стану.