Фото без опису

 В Україні розпочинається сезон грибів. Яку небезпеку приховує зухвале полювання на гриби?

 

Отруєння грибами вважаються одними із найважчих харчових отруєнь!

 

За інформацією МОЗ, на території країні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних же – близько 2 тис. Та ще й сплутати їх дуже легко. Слід також зауважити, що не лише отруйні гриби можуть зашкодити здоров’ю, але й неправильно приготовлені їстівні, або ті, що виросли на забруднених територіях! 

 

Вінницьке районне управління Держпродспоживслужби наводить статистику по нашій області.

В 2022 році в Вінницькій області зареєстровано 16 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 20 осіб, в тому числі 3 дітей, летальних випадків не зареєстровано. 

 

Вже в цьому році захворіла 4-х річна дитина після вживання консервованих дикорослих грибів, якими батьків пригостила сусідка. Дитина знаходилась на лікуванні в обласній дитячій лікарні з середнім перебігом захворювання. 

 

Які гриби стали причиною отруєнь?    

Вживали сироїжки, білі гриби, рядовки, підосиновики, печериці, опеньки, маслюки, маремухи та суміш з різних дикорослих грибів. 

 

Отже причиною отруєнь, як і в минулі роки, було збирання і вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, більшість грибників, які постраждали від отруєнь, не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.

 

 

Увага! Не годуйте грибами дітей! Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Симптоми грибного отруєння можуть з’являтися у різний час – від 30 хвилин до кількох діб - залежно від виду грибів, які ви вживали.

 

Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

 

Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте "екстрену медичну допомогу". Не викидайте залишки грибів – їхній аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.