Фото без опису

Бригада добровольців-різноробочих повернулась в Гнівань з смт Калинівське, що на Херсонщині. У рамках загальнодержавного проекту «Пліч-о-пліч» чоловіки 2 тижні виконували роботи з відбудови населеного пункту.

Впродовж тривалого періоду вінницькі добровольчі бригади відбудовують Херсонщину, адже більшість житла на деокупованих територіях якщо не повністю знищено окупантами, то дуже пошкоджено. Та чужої біди не буває і громадяни різних регіонів України допомагають відновлювати населені пункти, які постраждали від російської агресії.

Оголошення про те, що в Гніванській громаді набирається група добровольців для поїздки на Херсонщину було опубліковано в соціальних мережах та на офіційному сайті Гніванської міської ради. Знайти бажаючих для участі в цьому проекті було непросто, адже на оголошення не відгукнувся ніхто, окрім працівників міської ради, які виявили небайдужість і взяли участь у волонтерстві. Згодом до них долучилися ще чотири мешканці нашої громади.

- Смт Калинівське було в окупації 9 місяців, а потім ще й частину його затопило після підриву Каховського водосховища. В громаді пошкоджено близько 200 будинків, зруйновано школу, садочок, селищну раду. Старенькі бабусі і дідусі, які не покинули свої домівки, потребують допомоги, - розповідають добровольці. – Ми проживали в колишньому будинку-інтернаті, де раніше був штаб орків. З Вінницького району, окрім нас, було ще 5 таких бригад.

Фото без опису

Волонтери щоденно виконували різні роботи: розбирали завали після обстрілів, штукатурили, шпаклювали, облицьовували, ремонтували. Увесь час неподалік лунали звуки вибухів та свист важкої зброї.

- Ми запитали бабусю, в якої працювали, чи давно був приліт у їх село. «Ой, давно, діти, давно. Аж зо дві неділі назад», - відповіла вона. І ми зрозуміли, наскільки людина до всього звикає, - діляться враженнями чоловіки. - Мешканці, які там проживають, бачили знущання, катування, відчули біль втрати. Та вони не втратили віри в Перемогу України і люблять свою Батьківщину, свою рідну землю. Зараз ці люди дуже потребують допомоги. Як і вся країна. І допомогти їм відбудовувати власні домівки, села і міста – це найменше, що ми можемо зробити на благо своєї України.

Фото без опису