Фото без опису

В п’ятницю, 2️⃣2️⃣ грудня, відбулась бюджетна сесія Гніванської міської ради. На порядок денний було винесено 49 питань, головним з яких було питання затвердження бюджету Гніванської міської територіальної громади на 2024 рік.

Зважаючи на воєнний стан в країні та вилучення з міських бюджетів громад податків з військових та силових структур (відповідно рішення Верховної ради від 17.10.2023 року) та передачею цих податків у держбюджет, а також падінням економіки країни і, як наслідок, неповноцінною роботою підприємств громади, які сплачують податки, бюджет Гніванської громади дуже складний. Щоб задовільнити всі потреби установ та закладів в обсязі 2023 року в запланованому бюджеті не вистачало майже 40 млн грн. (потреби 146,7 млн грн, заплановані надходження 107,9 млн грн). Вплинули на видаткову частину і збільшення з 1 січня та 1 квітня 2024 року мінімальної заробітної плати, а з нею і зарплат, які прив’язані до коефіцієнтів тарифної сітки. Тому потрібно було розробити відповідний проєкт бюджету, враховуючи дані фактори. З видатків були виключені всі капітальні роботи, зменшені об’єми запланованих поточних ремонтів (ямкового ремонту доріг, грейдерування вулиць, косіння, прибирання снігу, обрізання та видалення аварійних дерев, ремонту бюджетних закладів тощо). Зменшені видатки на заробітну плату працівників окремих бюджетних установ (в першу чергу апарату міської ради, відділу освіти, працівників культурних закладів тощо). Зменшені видатки на енергоносії, зовнішнє освітлення та його утримання (ремонти ліхтарів та електроліній) та інше.

Найбільші видатки, як і в минулі роки, передбачено на освіту, а це 75,4 % від загального бюджету громади,

2,3 % - охорона здоров’я (дані видатки на окремі ліки для пільгових категорій, енергоносії та комунальні послуги, так як оплата праці відбувається з коштів НСЗУ)

2,8 % - соціальний захист;

4,7% - культура і мистецтво;

4,2% - житлово – комунальне господарство;

10 % - державне управління та виконавчі органи;

0,4% - утримання доріг комунальної власності;

0,2 % - інші видатки.

На жаль, при такому дефіциті бюджету Гніванська міська рада не зможе надавати допомогу на потреби військових частин, як це було в попередні роки. Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення рішеннями Гніванської міської ради по запитам командирів окремих військових частин було передано більше 30 млн грн. Також працівниками міської ради з власних зарплат було зібрано на потреби захисників нашої громади більше 1 млн грн. Зі значним падінням зарплат працівників міськради, систематичний збір в такому об’ємі також буде проблематичним (хоча робота буде продовжена). Маємо надію, що вилучені податки дійсно направляться на допомогу нашим захисникам і для забезпечення їх потреб!

Фото без опису

Одним з напрямків допомоги з 2022 року громадою було обрано військовий госпіталь. Так за цей період з бюджету громади було виділено більше 1 млн грн. Також значну суму більше 500 тис грн надали меценати громади. Це одна з найбільших допомог серед інших громад. Тому на цю сесію завітав керівник військового госпіталю, який подякував депутатському корпусу та вручив відзнаки за допомогу в проведенні робіт, які необхідні для комфортного лікування поранених захисників.

Ознайомитися зі всіма проєктами та рішеннями сесії ви можете на офіційному сайті Гніванської міської ради в розділі «Офіційні документи».

Фото без опису