Фото без опису

Здоровий спосіб життя - це і правильний режим сну і неспання, і правильне здорове раціональне харчування, і здорові звички, такі як зарядка, чистити зуби вранці і ввечері, обмеження перегляду телевізора і роботи з гаджетами. Також до здорового способу життя можна віднести регулярні активні прогулянки на свіжому повітрі.

Будемо вважати, що з режимом сну  у вас все в порядку: ви не трудоголік і не геймер, що просиджує за комп'ютером ночі безперервно. І звичка чистити зуби у Вас з раннього дитинства, і, безумовно, дитина перейме її у Вас, як тільки навчиться тримати в руках ложку.

Як бути зі здоровим харчуванням?

Багатьох ця фраза лякає, адже здається, що практично все, що можна вважати здоровим харчуванням, несмачно. Це повна відмова від чіпсів, коли, жуйок, солодкого, жирного і так далі. Зараз існує багато теорій здорового харчування, але давайте будемо дотримуватися для початку тих, які рекомендує МОЗ. А це всього-на-всього:

- обмеження фаст-фуду і сухих перекусів. Тобто, намагайтеся їсти вдома і вчасно, тоді Вам не доведеться купувати булки, чіпси і інше, перебуваючи на вулиці - адже Ви ситі і  думка купувати їжу у Вас навіть не виникне.

- раціональне харчування. Це означає, що Ви повинні їсти в невеликих кількостях хоча б один раз в тиждень і рибні страви, і м'ясні, і каші, і як можна частіше - овочі і фрукти. Також обов'язкові молочні продукти. Ви не любите їжу з цих інгредієнтів? Тоді згадайте трохи злий, але цілком чудовий до теми жарт: «Ви не любите кішок? Ви просто не вмієте їх готувати! ». Тобто, Ви просто ще не знайшли блюдо, яке б Вам сподобалося. Наприклад, зараз в магазинах дуже великий вибір риби, і якщо Ви докладете трохи зусиль, то напевно знайдете рибну страву, яке Вам припаде до душі. Багато хто не любить сир. Але зате як смачні з нього чизкейки! Вони ніжні і повітряні, і навіть не завжди можна здогадатися, що це - сирне блюдо. І смачно, і корисно.

- збалансоване харчування. У домашніх умовах, напевно, важко домогтися ідеально збалансованого харчування, і ця фраза означає всього лише, що потрібно чергувати продукти, робити меню якомога більш різноманітним, обов'язково їсти овочі та фрукти (їх в раціоні повинно бути більше за все), каші, щодня вживати білкові продукти і трохи - жири.

 

 

Але яким чином і чи варто проводити дитині антиалкогольну, антитютюнову пропаганду?



Так, варто. Знання, отримані в ранньому дитинстві, закріплюються надовго і надійно, вони є «кістяком» особистості. Звертаючи увагу 5-річну дитину на те, що "фу, як в ліфті накурили" або на те, як непривабливо виглядає п'яний чоловік, як соромно таким бути ", тим самим ви закладаєте в його підсвідомості думка про те, що куріння - це погано , показуєте наслідки, до яких призведе надмірне вживання алкогольних напоїв, адже як правило,  люди, що зловживають алколем  виглядають досить характерно. Зауважте, що тільки вашого особистого позитивного прикладу буде недостатньо.


Важливо обов'язково звернути увагу дитини на те, що існують ці шкідливі звички, таким чином вже з дитячих років формуючи правильний світогляд дитини. Дітям постарше (починаючи з 11 років) варто показати документальні фільми про наркоманію, наркоманів. Звичайно, попередньо перегляньте їх самостійно, так як деякі відео на цю тему можуть сильно вразити і дорослу людину, не кажучи вже про те, як вони вплинуть на дитячу психіку. Але все ж, краще нехай у свідомості школяра віддрукується страшна картина наслідків з документального матеріалу, ніж він спробує перевірити дію наркотику на собі. На жаль, в наш час проблема наркоманії у дітей дуже актуальна. Як запропонувати такий фільм до перегляду?
З усією серйозністю скажіть дитині, що для вас дуже важливо, щоб вона у вашій присутності подивилася такий фільм.

Завжди краще попередити негативні наслідки, ніж потім їх виправляти.