Повномасштабне російське військове вторгнення в Україну, що розпочалося 24 лютого 2022 року, драматично вплинула на все українське суспільство. Сама приналежність до української політичної нації та факт проживання на українській землі стали  факторами ризику, які реально загрожують життю та здоров’ю кожного громадянина.

Фото без опису

Ризики і наслідки повномасштабної війни для більшості суспільства і для груп меншин, становище яких і раніше було вразливим, можуть мати різний характер.

Однією з таких етноспільнот є роми. Відданість традиційним правилам організації суспільного життя, орієнтація на родинні зв’язки, закритість ромських громад від зовнішніх впливів допомогли зберегти свою національну ідентичність протягом багатьох століть проживання серед інших народів, але це стало причиною певного відокремлення і як наслідок економічних проблем  багатьох ромських сімей.

Кабінетом Міністрів України 28 липня 2021 року було схвалено Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року

План заходів передбачає забезпечення рівних прав і можливостей для ромів у всіх сферах суспільного життя, зокрема у сфері освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, праці та зайнятості, соціальної сфери, культури та мистецтва, а саме:

– актуалізація та деталізація статистичної інформації про ромську національну меншину України;

– забезпечення правового захисту та протидії дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини України, до якісної освіти;

– розширення можливостей доступу осіб, які належать до ромської національної меншини України, до послуг у сфері охорони здоров’я;

– підвищення якості житлово-побутових умов для осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– забезпечення працевлаштування та підвищення рівня зайнятості осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– забезпечення соціального захисту осіб, які належать до ромської національної меншини України;

– підтримка забезпечення культурної, мовної самобутності ромської національної меншини України.

Повномасштабна агресія змінила не тільки плани державних органів, а й долі мільйонів людей. Головним викликом за умов повномасштабної російської агресії, очевидно, є масштаб явища щодо внутрішньо переміщених осіб. Однак, як держава, так і громадянське суспільство за попередні дев’ять років виробили певні навички з надання адекватної допомоги переселенцям, і виявилися в змозі масштабувати цей досвід у нових умовах.

За даними громадських організацій до війни в Україні проживало від 200 до 400 тисяч ромів, найбільше в Закарпатській і Одеській областях, а наступними за кількістю ромів були Донецька і Харківська області, які перші потрапили в епіцентр бойових дій. За свідченням ромського активіста з м. Мерефа Харківської області евакуація ромських родин проходила під постійним артилерійським обстрілом, організувати колону вдалось тільки за межами міста, багато людей змогли взяти тільки документи і харчі, що були під рукою. Біженцями стали ромські родини з обласного центру і інших міст області.

За повідомленням Донецької ОВА до війни в області були наявні місця компактного проживання ромської національної спільноти. Наразі більшість представників ромської спільноти тимчасово переїхали до Західної України. Деякі представники ромської спільноти знайшли прихисток і в нашій громаді, а саме в с. Потоки.

Гніванська територіальна громада сприяє налагодженню взаємодії між внутрішньо переміщеними особами ромської народності з соціальними службами, іншими органами державної влади та медичними закладами, а також забезпечується право на освіту. Сім’ям ромської спільноти за сприяння громадських організацій надавалася гуманітарна допомога у вигляді засобів гігієни, ковдр, подушок, матраців, речей, підгузок, продуктів харчування.

Жителі громади надали прихисток представникам ромської національної спільноти. Деякі сім’ї вже придбали будинки в с. Потоки та організовують свою життєдіяльність.

 Гніванська громада є відкритою до спілкування з представниками ромської національної спільноти. У цей складний час ми намагаємось своєчасно реагувати на їх запити та надавати допомогу та сприяння у вирішені проблемних питань.