З метою підсилення авторитету та популяризації кримськотатарської мови в Україні та світі в нашій державі планують розробити офіційний правопис кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту. Рішення ухвалили під час першого засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови, яка впродовж наступних 10 років займатиметься її збереженням та розвитком.

Фото без опису

«Кримськотатарська мова — це унікальне культурне надбання, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО.

У вересні 2021 року Кабінет міністрів України затвердив алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки.

Він складається з 31 літери, очікується, що освітній процес буде переведений на використання латинки до 1 вересня 2025 року.

Зараз кримськотатарська мова послуговується кирилічною абеткою, в 2015 році лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв просив Мінкульт України запровадити кримськотатарську писемність на основі латинки.

Кримськотата́рська абе́тка (крим. Qırımtatar elifbesi) — система символів, що їх використовують для запису кримськотатарської мови. Сьогодні поширеними є два варіанти абетки — латинська та кирилична.

Історично для запису кримської мови переважно використовували арабицю (за винятком християн вірменської церкви, які використовували вірменські літери, та караїмів і кримчаків, що писали гебрейським письмом). Перехід на латинку відбувався двічі: 1928 року кримськотатарську мову було переведено на яналіф (на зміну арабиці), а 1997 (неофіційно 1992) — на абетку на основі турецької латиниці (на зміну кирилиці).

Початково кримські татари використовували арабську графіку. Нею написано всі пам'ятки періоду «середньокримської мови», тобто пам'ятки XVI століття - початку XX століття. Для цього використовували класичні та трохи модифіковані арабські літери.