Ця пам’ятна дата встановлена у 2020 році Указом Президента України Володимира Зеленського № 58/2020 на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, відзначення річниці проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

20 лютого 2014-го розпочалася активна збройна агресія росії проти України з переміщенням російських військових підрозділів у Криму та в районі Керченської протоки. Ця дата зафіксована на відомчій медалі Міністерства оборони росії «За повернення Криму». А в заяві Верховної Ради України від 21 квітня 2015 року та в Законі України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення дати початку тимчасової окупації» 20 лютого 2014 року визначено днем початку російської агресії.Фото без опису

Війна росії проти України почалася з Криму. Тимчасова окупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російськими регулярними з'єднаннями й підрозділами, підпорядкованими міністерству оборони рф, підрозділами та спеціальними формуваннями, підпорядкованими іншим силовим відомствам рф, їхніми радниками, інструкторами та іррегулярними незаконними збройними формуваннями, озброєними терористичними бандами та групами найманців, створеними, підпорядкованими та фінансованими росією, та спроба його анексії, що триває вже 10 років, є актом кричущого порушення норм і принципів міжнародного права, суверенітету й територіальної цілісності України.

24 лютого 2014 року кораблі військово-морського флоту рф, які охороняли морську акваторію в районі проведення Сочинської олімпіади, прийняли на борт у Новоросійську «зелених чоловічків» (російських військовослужбовців без розпізнавальних знаків ЗС рф) разом із бойовою технікою та вийшли курсом на Севастополь.

26 лютого на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради Криму вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили світу про цілісність України. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Наступного дня, о 5-й ранку до парламенту та уряду АРК увійшли регулярні військові формування рф і захопили будівлі.

28 лютого Верховна Рада Криму під «наглядом» військовослужбовців ЗС рф проголосувала за проведення референдуму про статус Криму. Того ж дня підрозділи ЗС рф розпочали блокування українських військових частин та об’єктів на півострові, захопили аеропорти Бельбек і Сімферополь, сухопутні в’їзди до Криму з боку Херсонщини.

16 березня 2014 року відбувся псевдореферендум про статус Криму. Цей захід, зрежисований росією, бойкотували кримські татари та інші проукраїнськи налаштовані жителі півострова. 25 березня захоплено останню військову частину, що тримала український прапор у Криму – морський тральник «Черкаси» ВМС України. Відтоді Автономна Республіка Крим і місто Севастополь окуповані збройними силами росії.                                                           

Цей день покликаний згадати та вшанувати мужність тисячі жителів Кримського півострова, а також всіх, хто продовжував і продовжує чинити опір окупантам на півострові. Адже боротьба триває. Що варто пам’ятати в рамках комунікації цього дня:

10 років тому росія напала на Україну. Саме з окупації Криму розпочалась війна Росії проти нашої держави.

Жителі Криму чинять спротив окупантам з 2014 року та систематично продовжують це робити вже протягом 10 років.

Окупація Криму відбулась без жодної краплі крові - міф. Українці та кримські татари виражали свій протест окупантам, виходили на мітинги та акції протесту, наражаючи своє життя на небезпеку. Відбувались свавільні затримання, насильницькі викрадення наших громадян.

Зараз в тимчасово окупованому Криму є багато людей, які чекають на ЗСУ та вірять у звільнення півострова від окупантів. Жителі Криму стали заручниками російської окупації, цілеспрямованих дій росії з порушення міжнародного права.

Крім матеріального і фізичного збитку, окупація Криму тоталітарним режимом завдає ментальних травм і залишає психологічні рани - оздоровлення свідомості більшості кримчан потребує нашої підтримки. Когнітивний опір дає надію на детоксикацію свідомості громадян України, які були змушені залишитися в Криму під окупацією.

Висвітлюючи кримську проблематику, коректно вживати термін «тимчасова окупація», оскільки в березні 2014 року російська федерація за допомогою своїх військових формувань установила контроль над частиною території України (АР Крим та місто Севастополь), здійснивши акт агресії щодо суверенної України та розпочавши збройний конфлікт, що триває. Оскільки однією з визначальних рис окупації є встановлення контролю над територією, тому також допустимо говорити, що «рф здійснила окупацію Кримського півострова, яка невизнана міжнародною спільнотою».

У своїй пропаганді рф часто називає факт окупації нею частини території України «возз’єднанням Криму з росією». Цей вислів застосовується для емоційного підкреслення правомірності поширення своїх суверенних прав на територію або частину території іншої держави. Це однозначно неприйнятний для використання термін, бо залишає за дужками акт агресії, що вчинила рф стосовно України. Просимо застосовувати цей документ в офіційній комунікації до Дня спротиву окупації Криму. Додатком буде окремий документ для комунікації питань деокупації та реінтеграції Кримського півострова.

Загарбники переслідують корінний народ півострова. Кримські татари не визнали окупації та інші порушення прав людини й норм демократії, за якими живе весь цивілізований світ.

Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини та міжнародним правом. Саме Крим став базою для окупантів під час вторгнення на материкому частину України.

Пліч-о-пліч з українцями кримські татари в складі ЗСУ боронять незалежність нашої держави та звільняють українську територію.

Крим – частина України і вона буде звільнена від окупанта.

У питанні приналежності Криму весь цивілізований світ на боці України. Наша країна має абсолютну міжнародну підтримку. Повернення Криму до України неодмінно відбудеться.

Крим – це Україна!