Фото без опису  

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної системи та хворобами серцево-судинної системи.

       Симптоми хвороби у дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук і на стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят у 7–8% випадків закінчується смертю.

        Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.

       До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно з криниць, і продуктів харчування, в основному, рослинного походження з високим рівнем вмісту нітратів.

         Нітрати з різних видів хімічних забруднювачів є найнебезпечнішими забруднювачами, які в рослинах накопичуються через підвищений вміст мінеральних та особливо органічних добрив в грунті. Ранні овочі, особливо тепличні, містять більше нітратів, ніж ті що вирощенні пізніше на відкритому грунті..

         Важливими показниками забруднення питної води децентралізованих джерел водопостачання (криниць, свердловин) є солі аміаку, азотистої кислоти (нітрити) та азотної кислоти (нітрати). Аміак є початковим продуктом гниття і його присутність у воді свідчить про свіже фекальне забруднення. Нітрити та нітрати є кінцевими продуктами мінералізації органічних речовин. Приготування сумішей для дитячого харчування, в яких використовується колодязна вода, що містить велику кількість нітратів, становить основну загрозу отруєння немовлят. Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

        Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах - чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Щоб уникнути отруєнь нітратами необхідно використовувати якісну воду перевірену в лабораторії. Якість води криниць визначається згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10) затверджених наказом МОЗ України 12.05.2010року № 400 та залежить від місць розташування колодязів, свердловин, стану прилеглої території, наявності джерел забруднення, санітарно-технічного стану та здійснення заходів щодо належного їх утримання.

        З метою профілактики захворювання на мегемоглобінемію, щоб запобігти отруєнь нітратами необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

- Не готуйте дитячі суміші з використовуванням колодязної води, якщо не впевнені в її якості.   

Не використовувати питну воду із колодязів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники для приготування сумішей в дитячому харчуванні, бажано використовувати бутильовану воду для приготування дитячих страв.

- Обережно застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива. Не організовувати зберігання гною, вбиралень, вигрібних ям у радіусі 50 м від колодязів та каптажів.

- Якнайдовше годувати немовлят грудним молоком, вміст нітратів у якому низький навіть при вживанні мамою питної води з підвищеним вмістом нітратів.

- Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли за кімнатної температури 6-8 годин, оскільки в таких стравах також прискорюється процесс перетворення нітратів в нітрити.

- Дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювати стінки колодязів, облаштовувати глиняний замок, облаштовувати навіси, кришку). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

- Забруднену нітратами воду можна використовувати тільки з технічною метою: прання білизни, миття посуду, прибирання та інше.