Фото без опису

Відповідно до законів України «Про управління відходами» та «Про охорону атмосферного повітря» забороняється будь-яке спалювання промислових та побутових відходів.

Проте, щороку через спекотну і суху погоду населення стикається з проблемою виникнення пожеж на сміттєзвалищах, і кожного року до відповідних служб надходять звернення від громадян про нові загоряння сміття та скарги на різке погіршення стану атмосферного повітря і самопочуття, оскільки в повітря при горінні сміття виділяються небезпечні для довкілля й здоров’я людей речовини, такі як діоксиди азоту, оксид вуглецю, сажа тощо. Під час згорання, наприклад, поліетиленового пакета, в повітря викидається до 70 хімічних сполук, більшість з яких є отруйними для людини. Чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні.

Пожежі виникають через антропогенний фактор: умисні підпали та необережне поводження з вогнем, а також внаслідок самозаймання сміття через порушення технології його захоронення.

У зв’язку із непоодинокими випадками недотримання правил екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах побутових відходів, що призводить до їх горіння та забруднення довкілля, зокрема атмосферного повітря, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області наголошує на необхідності дотримання вимог екологічної безпеки на сміттєзвалищах, правил дотримання екологічної та пожежної безпеки на сміттезвалищах побутових відходів, з метою попередження винекнення пожеж на сміттезвалищах, а також забезпечення протидії пожежам під час пожежонебезпечного періоду на території місць видалення відходів.

Статтею 17 Закону України «Про управління відходами» визначено права та обов’язки суб’єктів господарювання у сфері управління відходами, зокрема обов’язок забезпечення утримання в належному санітарному і технічному стані об’єктів оброблення відходів та дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

Згідно зі статтею 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря забруднюючими речовинами та речовинами з неприємним запахом або іншого шкідливого впливу, на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів, за винятком випадків, коли це здійснюється з використанням спеціальних установок при додержанні вимог, встановлених законодавством про охорону атмосферного повітря.

Тож, задля власного ж блага, закликаємо громадян та суб’єктів господарювання, які здійснюють складування та видалення твердих побутових відходів, вживати усіх необхідних заходів щодо недопущення загоряння відходів на полігонах та сміттєзвалищах!