Миша тікає

 Вінницьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби нагадує, що гризуни - джерело і переносники багатьох інфекційних недуг та небезпечні тим, що передають близько 200 інфекційних, інвазійних захворювань тваринам та людям через бліх, кліщів та інших паразитів. Найбільш небезпечними хворобами, у розповсюдженні яких важливу роль відіграють гризуни, є наступні: (чума, сибірка, туляремія, бруцельоз, лептоспіроз, хвороба Ауєскі  та ін).

Тому профілактика росту популяції гризунів та попередження поширення ними небезпечних захворювань має важливе значення!

Дератизація   – це комплекс заходів для знищення гризунів (щурів, мишей, полівок та ін.), який є одним із дієвих способів та має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви, пошкоджуючи зелені насадження, сади, і наносять інший економічний збиток в побуті.

Відповідно до Закону України від 06.09.2022 № 2573-IX  «Про систему громадського здоров’я», статті 49 Закону України від 23 грудня 1997 року  №  771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», п. 25 Розділу VII Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів від 24 березня 2016 року № 234, Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти від 25 вересня 2020 року № 2205 суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність що може призводити до поширення популяції гризунів, інфікування харчових продуктів гризунами, тощо, мають вживати заходи щодо боротьби із гризунами, в тому числі укладати  угоди про проведення дератизаційних заходів.

 Дератизацію необхідно проводити:

  • на об’єктах торгівлі харчовими продуктами (ринки, супермаркети тощо);
  • на об’єктах громадського харчування (їдальні, кафе, ресторани тощо);
  • на об’єктах освіти і культури (дитячі садочки, школи, вищі навчальні заклади тощо);
  • у готелях і гуртожитках;
  • у виробничих приміщеннях (заводи, підприємства харчової промисловості, тваринництва, птахівництва і т.д.);
  • у лікувально-профілактичних установах (клініки, госпіталі, лікарні, пологові будинки тощо), санаторіях, пансіонатах, профілакторіях;
  • на об’єктах житлово-комунального господарства (квартири, приватні будинки, споруди, офіси тощо).
  • на елеваторах і зерносховищах, складських приміщеннях.

Дератизація, так само як дезінфекція та дезінсекція, є складовою частиною комплексу заходів, що входять в систему заходів неспецифічної профілактики інфекційних хвороб та поліпшення санітарно - гігієнічних умов життя населення. Заходи, що проводяться при дератизації, розділяють на дві групи: профілактична і винищувальна дератизація.

Профілактичні заходи з дератизації передбачають створення таких умов, при яких утруднюється або повністю ліквідується проникнення і поселення гризунів в різних будівлях або поблизу них, а також виключається доступ гризунів до продуктів харчування та інших об'єктів, яким може бути завдано шкоди. З цією метою проводяться найрізноманітніші і специфічні для кожного виду гризунів дератизаційні заходи, в результаті яких створюються несприятливі умови для харчування, гніздування або розмноження. Цей шлях боротьби спрямований на зміну умов зовнішнього середовища в несприятливу для існування гризунів сторону. Профілактичні заходи проводяться не рідше двох разів на рік – навесні та восени.

Винищувальні заходи з дератизації передбачають постійну роботу по винищенню різних видів гризунів, і в першу чергу мають епідеміологічне значення. Як це ясно з самої назви, переслідувана мета - знищення гризунів.
Винищувальні дератизаційні заходи є дуже дорогими і трудомісткими. Проте, за допомогою їх (при достатньому обсязі робіт, раціональному їх проведенні та правильно обраних способах винищення) вдається протягом порівняно короткого часу різко знизити чисельність гризунів.

Всі хвороби, що передаються щурами і мишами, дуже небезпечні для людського організму. Варто пам’ятати про те, що людина сама повинна опікуватися своїм здоров’ям. Слідкуйте, щоб у Вас в будинку не заводилися гризуни — проводьте санітарні обробки приміщень.