На Вінниччині посилили заходи біобезпеки через спалах вірусу ящуру на території європейських країн.

Про це повідомляється на сайті Вінницької ОВА з посиланням на Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Ящур — це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, а також диких парнокопитних. Вірус швидко передається через повітря, корм, інвентар, транспортні засоби та людей, що контактували з інфікованими тваринами, повідомили у Держпродспоживслужбі.

На Вінниччині запровадили постійний моніторинг епізоотичної ситуації в господарствах усіх форм власності. Також йдеться про заборону переміщення тварин без відповідних ветеринарних документів.

Ящур – важке, висококонтагіозне, небезпечне вірусне захворювання тварин, що призводить до загибелі поголів’я свійських парнокопитних тварин та має значний економічний вплив. Останній випадок ящуру в Україні був зареєстрований в 1988 році, а з 1992 року Україна має офіційний статус Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (заснованої як МЕБ) як країни вільної від вакцинації. В 2025році вже ящур був зареєстрований в Німеччині, Угорщині, Словацькій Республіці. А значить кожен повинен посилити увагу. Особливо зараз у весняний період, так як сприятливими умовами для збереження та поширення вірусу в навколишньому середовищі є низька температура та підвищена вологість. До вірусу ящуру сприйнятливі велика рогата худоба, свині, вівці, кози, верблюди, буйволи, яки, олені, косулі, джейрани, сайгаки, тури, лосі, кабани, антилопи, слони, ведмеді, зебри та інші парнокопиті. На ящур може хворіти й людина. Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.

Фото без описуХвороба проявляється лихоманкою, везикулярним враженням ротової порожнини, вінчика, у корів – вим’я, а у молодих тварин враженням міокарда та скелетних м’язів. Вірус ящуру міститься у всіх виділеннях і секретах інфікованих тварин. Зокрема, ці тварини видихають велику кількість аерозольного вірусу, який може інфікувати інших тварин. Вірус може бути присутнім у молоці та спермі за 4 дні, до прояви клінічних ознак хвороби.

Фото без описуКлінічні ознаки: слинотеча, наявність невеликої круглої або овальної форми виразки слизової оболонки рота (афт), ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини та язика, підвищення температури тіла, кульгавість та зниження апетиту. Основним джерелом інфекції є тварини, хворі на ящур та тварини, які перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді хвороби. Інфіковані тварини передають вірус при диханні, зі слиною, носовим слизом, лімфою із лопнувших афт, молоком, сечею та каловими масами. Інфікована тварина контамінує корми, підстилку, годівниці, воду, напувалки, інвентар, приміщення, одяг та взуття обслуговуючого персоналу, які і є факторами передачі вірусу ящуру. Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.

Фото без опису Вірус ящуру стійкий до ефіру, чотирихлористого вуглецю, фреону, ацетону, але швидко інактивується при рН 6. Вапно, хлорне вапно, креолін, крезол, фенол, сулема вбивають вірус протягом декількох годин, розчини лугів (2 %) - за 10 хвилин, формальдегід в концентрації 0,009 % інактивує 90 % вірусу при 4 °С протягом однієї доби. Найкращими дезінфікуючими засобами є 2 % або 3 % гарячі розчини NaOH та 1 %-й розчин формальдегіду.

Фото без опису

Стійкість вірусу при різних температурах залежить від штамму, субстрату, ступеня очистки та інших факторів. Висока температура згубно впливає на вірус, а саме: 90 % вірусу втрачає активність при 64 °С та рН 7,5 протягом 3 секунд, при 49 °С - за 1 годину, при 37 °С - за 21 годину. Повна інактивація вірусу ящуру типу О в молоці настає при температурі від 66 оС до 78 °С через 40 секунд. Низька температура консервує вірус: при - 70 °С вірус зберігає свої біологічні якості протягом декількох років, в гної - 39 днів, в стічних водах - до 103 днів. У сіні вірус гине в літній період протягом дня, в осінній період - через 3-10 днів.

Фото без опису

 Усі суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням і обігом тварин, повинні забезпечувати дотримання:

1) охоронно-обмежувальних заходів при перевезеннях (переміщеннях) тварин, продукції тваринного та рослинного походження, а також контролю за формуванням ферм, стад, отар тощо;

2) обов’язкового профілактичного карантинування тварин, які надходять в господарство;

3) контролю за станом здоров’я тварин на усіх етапах їх утримання, у тому числі при карантинуванні тварин, які надходять у господарство;

4) регулярного очищення й дезінфекції приміщень, інвентарю, територій;

5) забезпечення обслуговуючого персоналу спецодягом, взуттям і предметами особистої гігієни;

6) обмеження доступу на тваринницькі ферми сторонніх осіб, обов’язкової наявності санпропускників, дезбар’єрів, огородження.

При підозрі захворювання тварин на ящур власник (утримувач) або спеціалісти ветеринарної медицини, які обслуговують господарство, зобов’язані негайно повідомити про це головного державного інспектора ветеринарної медицини відповідної території.

Фото без опису

Загальні заходи профілактики, щодо зниження ризику занесення ящуру та інших хвороб:

- дезінфікуючі ванни на вході до приміщення;

- одноразові бахіли і захисні костюми для відвідувачів;

- устаткування для дезінфекції та дезінсекції транспортних засобів до і після транспортування;

Уникайте: контактів між тваринами різних стад (наприклад, на пасовищі); використання пасовищ в період масової активності кровосисних комах; використання спільних інструментів, транспортних засобів, завозу тварин з різних ферм та персоналу, що мав контакти з тваринами без ретельного знезараження.

Фото без опису

У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин, необхідно негайно повідомити спеціалістів державної ветеринарної медицини.

Фото без опису