23 жовтня 2017 року в офісі Єврорегіону «Дністер» відбулася прес-конференція, присвячена проміжним підсумкам реалізації проекту «Належне управління територіальних громад: досвід стратегічного планування країн Вишеградської четвірки для країн Східного партнерства». У прес-конференції взяли участь голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк, координатор проекту Анастасія Ланова, експерт проекту та директор Єврорегіону Андрій Кавунець, голова Вінницького обласного відділення Міжнародної громадської організації «Україна-Польща-Німеччина» і партнер проекту Олексій Гаврилов, координатор проекту в Республіці Молдова В'ячеслав Бурлаку, учасники проекту та представники регіональних ЗМІ.

Фото без опису


Координатор проекту Анастасія Ланова розповіла про реалізовані етапи проекту, а також про те, що ще потрібно буде зробити учасникам проекту.
Голова Єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк зазначив, що без грамотного стратегічного плану неможливо досягти стійкого економічного розвитку.
Всі учасники змогли поділитися своїми враженнями від поїздки в країни Вишеграду і розповіли, який досвід візьмуть за основу написання своїх стратегій.
Директор Єврорегіону «Дністер», експерт проекту Андрій Кавунець додав, що хоча в законодавстві України і Молдови не передбачено обов'язкового написання стратегій, їх варто написати, щоб грамотно спланувати свою діяльність і, відповідно, розставити пріоритети інтересів громади.
- У країнах Вишеграду написання стратегій також не є обов'язковим, але на питання: «Навіщо ви це робите?» Наші колеги з Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини відповідають просто: «Ми хочемо, щоб населення наших громад знало в якому напрямку рухається наша громада , ми хочемо залучати гранти », - зазначив А.Кавунец.
Координатор проекту в Республіці Молдова В'ячеслав Бурлаку зазначив, що стратегії повинні бути написані на основі кращих практик Вишеградської четвірки, з якими вдалося познайомитися учасникам.
Ми не маємо досвіду в сфері стратегічного планування. Але після навчального візиту кожен учасник переконався, як повинно на практиці розвиватися суспільство, - сказав В.Бурлаку.
Поки учасники розробляютимуть стратегії розвитку, експерти проекту працюватимуть над методичними рекомендаціями зі стратегічного планування, які будуть видані в форматі друкованого посібника і розміщені в електронному вигляді на сайті проекту та партнерів проекту.
Анастасія Лановая також додала, що під час навчального візиту учасники мали достатньо часу, щоб познайомитися один з одним і навіть домовитися про співпрацю. Зокрема, село Городківка Крижопільського району підписало договір з молдавським селом Васількеу, а смт Томашпіль - з селом Савка Республіки Молдова.
Нові партнери вже здійснили кілька робочих візитів в громади один одного, обговорили можливі сфери подальшого співробітництва, а також уклали угоди про співпрацю, - зазначила координатор проекту.
Після прес-конференції були укладені угоди про співробітництво Єврорегіону «Дністер» з 3 територіальними громадами з України (с.Кунка Гайсинського району, с. Городківка Крижопільського району, Сокірінецькая ОТГ) і 2 з Республіки Молдова (с.Савка Окницького району та с. Кобили Шолданештського району).

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису