23 січня 2015 року сесія Гніванської міської ради прийняла рішення про приєднання до Європейської ініціативи «Угода мерів» та уповноважила підписати форму приєднання міського голову Володимира Кулешова.

Фото без опису

«Угода мерів» – це провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. Деталі про «Угоду мерів» на сайті: http://www.uhodameriv.eu

Наступним важливим кроком для втілення таких зобов’язань Гніванської міської ради стала підготовка Плану дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року м. Гнівань, який окреслює пріоритетні заходи, що плануються реалізувати на території громади. Згідно вимоги ініціативи «Угода мерів» підписанти мають лише 1 рік на розробку та подачі такого документу, у іншому випадку їх статус підписанта буде скасовано.

Розробниками Плану Дій Сталого енергетичного розвитку м. Гнівань стали керуюча справа виконкому міської ради Поштар Оксана та спеціаліст з питань будівництва Курко Сергій. Створення цього документу зайняло близько 8 місяців.

План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року м. Гнівань українською та англійською мовами доступні для ознайомлення та завантаження за посиланням: https://gnivan-miskrada.gov.ua/plan-dij-stalogo-energetichnogo-rozvitku-14-12-35-23-05-2018/

З метою надання фінансової та технічної підтримки підписантам «Угоди мерів» для реалізації енергоефективних заходів Європейський Союз проводить грантові конкурси у рамках Програми «Угода Мерів – Демонстраційні проекти». Одні із головних вимог участі громад у таких грантах є статус підписанта ініціативи «Угода мерів» та затверджений План Дій Сталого енергетичного розвитку території.

У травні 2017 року  Європейською Комісією було оголошено другий такий грантовий конкурс під назвою Регіональна програма «Підтримка міст Східного партнерства в реалізації планів дій сталого енергетичного розвитку в рамках Угоди Мерів».

Довгих 5 місяців робоча група із представників Гніванської міської ради та партнера Громадської організації «Єврорегіон «Дністер» працювали над розробкою аплікаційної форми проекту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань», яка зайняла близько 90 сторінок тексту.

Переможців обирали з понад ста надісланих проектів країн Східного партнерства і саме проект м. Гнівань став одним із переможців цієї грантової програми.

Грантовий договір між Європейським Союзом та Гніванською міською радою про реалізацію проекту підписаний 29 грудня 2017 року.

Реалізація проекту розпочата 01 травня 2018 року.