У зв’язку із прийняттям у лютому 2015 року Закону України «Про пробацію» передбачено новий інструмент роботи із засудженими - пробаційні програми, які призначаються за рішенням суду особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням, та передбачає комплекс заходів, спрямованих на корекцію соціальної поведінки або її окремих проявів, формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити (програми психологічної корекції та програми соціальної адаптації спрямовані на усунення негативних факторів, що впливають та можуть в подальшому впливати на поведінку правопорушника).

Фото без опису

        Пробаційна програма – це система занять, які проводяться за визначеним графіком і мають на меті корекцію поведінки, яка суперечить прийнятим у суспільстві нормам, а також формування соціально сприятливих змін особистості.

        При розробці пробаційних програм було враховано результати оцінки ризиків вчинення повторних кримінальних правопорушень. Було визначено, що проблеми з роботою та фінансами, а також вживання алкоголю є найбільш актуальними факторами ризику, тобто причинами, що можуть підштовхувати до вчинення злочину. З урахуванням цього було розроблено три проекти пробаційних програм для повнолітніх суб’єктів пробації: «Попередження вживання психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення».

        15 травня 2018 року набув чинності наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження переліку заходів щодо реалізації пробаційних програм», яким передбачено, що реалізація пробаційних програм щодо осіб, звільнених з випробуванням, на яких судом покладено такий обов’язок, забезпечується органом пробації, а щодо неповнолітніх - уповноваженим органом з питань пробації разом із суб’єктами, що надають соціальні послуги, визначені Законами України «Про соціальні послуги» та «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю». До реалізації пробаційних програм можуть також залучатися волонтери пробації, підприємства, установи та організації незалежно від форм власності. При цьому здійснювати цю роботу будуть працівники пробації, які пройшли спеціальне навчання та отримали відповідні сертифікати. Сьогодні, питання підготовки кураторів з реалізації пробаційних програм визнано пріоритетним у розбудові системи пробації України на наступне півріччя.

        Отже, реалізація пробаційних програм в Україні дозволить вирішити проблему фактичної безкарності осіб, які звільнені від відбування покарання з випробуванням.  Участь у таких програмах дасть можливість правопорушнику зробити позитивний внесок у суспільство.

 

 

І.В. Іскра  

старший інспектор Тиврівського районного відділу

філії Державної установи «Центр пробації»

у Вінницькій області

старший лейтенант внутрішньої служби