28 листопада у Гніванській альтернативній СЗШ І-ІІІ ступенів №1 імені А.С.Макаренка розвитку здібностей дитини відбувся районний семінар учителів української мови та літератури на тему «Розвиток ключових предметних і міжпредметних компетентностей на уроках української мови та літератури».

На семінарі були присутні Касянчук Л.Л., яка тривалий час була куратором школи, учителі Тиврівського району та вчителі Демидівської і Могилівської шкіл, що приєдналися до Гніванської територіальної  громади.

Фото без опису

Розпочала семінар директор школи Бондарчук Г.М., яка розповіла про роботу усіх шести членів методичного об’єднання вчителів української мови та літератури. Потім гості мали можливість познайомитися з досвідом учительки Пасічник А.В., яка поділилася досвідом використання елементів критичного мислення на уроках української мови. Разом із 11-м класом педагог показала фрагмент уроку на тему «Види речень». Колеги мали змогу побачити, як можна використати на уроці метод записника, опори на піраміду, сенкан, монофон тощо.

Фото без опису 

Останнім часом у освітньому просторі все частіше з’являються матеріали з кейсовими технологіями, що пов’язано з вимогою нової української школи щодо максимального наближення теоретичних знань із реальним життям. Саме про це вела мову під час своєї презентації Панченко А.О., яка нагадала учасникам семінару про особливості використання кейс-методу, а потім запропонувала гостям разом із учнями 10-А класу виконати практичну роботу над кейсом до уроку «Норми української літературної мови». Учні, вивчивши зміст кейсу, запропонували різні варіанти розв’язання проблеми, але й учителі не залишилися байдужими. Цікаве вирішення проблеми запропонувала група, спікером якої стала наша колега Фартушна Н.О.

Надзвичайно цікавим  виявився досвід підготовки старшокласників до ЗНО. Учні 9-11-х класів узяли участь у орфографічно-пунктуаційному практикумі, де і завдання, і умови виконання були наближені до реального іспиту. Школярі працювали за столами учасників семінару, при них виконували завдання, а потім самі обирали вчителів для їх перевірки. І хоча оцінки були різними (більшість все-таки високого рівня) – це був досить позитивний досвід саме для наших учнів. Тішить те, що попри всі хвилювання школярам вдалося навіть справитися із власним висловлюванням. Особливо цікавим було висловлювання учениці 11-го класу Зіняк Олександри.

Фото без опису

Друга частина семінару проходила в актовій залі, вона була присвячена письменникам-ювілярам:  Івану Нечую-Левицькому, 180-річчя з дня народження якого відзначалося 25 листопада; Ользі Кобилянській, якій 27 листопада могло б виповнитися 155 років; Григорію Квітці-Основ’яненку, від дня народження якого 29 листопада виповнилося 240 років. Разом із учителями школи учні продемонстрували уривки з творів цих видатних письменників. Протягом години майстерна гра акторів-аматорів тримала глядачів у напрузі, викликаючи то щире співчуття, то сміх. Режисерами цих постановок стали: бібліотекар школи Степанківська Л.Г., заступник директора з виховної роботи Козаченко Л.Й., учителі Шубенко М.І. та Гаврилюк Ю.Л. І хоча у великій просторій залі було досить холодно, атмосфера була настільки теплою, що вчителі не хотіли покидати залу.

Це була особлива зустріч, адже вона стала останнім спільним районним семінаром, тому на серці в кожного учасника панував легкий смуток. Але завершилася зустріч на оптимістичній ноті, адже ми не прощаємося, ми поряд, у нас спільна мета. Ми усі родом із Поділля, а тому й надалі вивчатимемо досвід  один одного, ділитимемося ним, підтримуватимемо своїх колег на такому нелегкому, але плодотворному вчительському шляху.

Фото без опису

Гніванська альтернативна СЗШ №1 І-ІІІ ст. ім. А.С. Макаренка
РОЗВИТКУ ЗДІБНОСТЕЙ ДИТИНИ