Децентралізація та процеси створення спроможних громад на Вінниччині  - тема програми  Національного суспільного телебачення, що вийшла  днями в ефір на UA:Вінниця. Учасниками телепрограми «Тема дня» стали голова нашої  Гніванської  ОТГ – Володимир Кулешов та Євген Шаповалов -  радник з децентралізації  Вінницького Центу розвитку місцевого самоврядування.

Фото без опису

Експерти прокоментували новації перспективного плану  формування територій громад  у Вінницькій області та  пояснили  особливості створення спроможного самоврядування. На думку учасників телеефіру,  об’єданння громад  має на меті підвищення якості життя людей та вирівнювання  послуг  у всіх населених пунктах, а це залежить від економічної спроможності ОТГ виконувати ряд нових повноважень, що надаються виконавчим органам на місцях  в процесі децентралізації.

«Наша громада тривалий час проводила перемовини та консультації із населеними пунктами щодо об’єднання, було доволі важко дійти згоди. Але завдяки законодавчим нормам ми обєднались із двома населеними пунктами – це Демидівка та Могилівка  сусіднього району, що межують з нашою  ОТГ. Протягом року ми проводили формування виконавчих органів, адже ми не районний центр і все потрібно було створювати. Разом з тим, люди хотіли відразу побачити результат і це вдалося. Ми вирішили проблему з водогоном у селах, полагодили дороги, всі  села  ОТГ  мають освітлені вулиці, ремонтуємо Будинок культури. Спроможність – це надходження до бюджету і якщо на початку ми мали 17% , то на 2019 рік  вже плануємо 53% власних надходжень. Досягнення кожної ОТГ полягає в розвитку економічних чинників, збереженні промислового потенціалу, у нас  такі підприства є і у 2019 році ми стали учасниками великого всеукраїнського проекту з модернізації електричних мереж. Громадам потрібен якісний план розвитку, адже чекати – це втрачати час і ресурси», - поділився досвідом розвитку території Володимир Кулешов, голова Гніванської ОТГ.