Місто Гнівань продовжує реалізацію проекту «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань». Це найбільший проект, який реалізовувався у Вінницькій області, за підтримки Європейського союзу.

Проект фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з Громадською організацією «Єврорегіон «Дністер». 

19 вересня у місті Вінниці відбулася прес-конференція, під час якої було презентовано проміжні результати та плани.

Загалом реалізація проекту запланована протягом 2018-2021 років та має такі головні заходи:

 - комплексна термомодернізація 4-х дошкільних закладів освіти м.Гнівань за європейськими стандартами;

- створення відділу енергоменеджменту Гніванської міської ради та Муніципального фонду енергоефективності м.Гнівань;

- проведення інформаційно-навчальних заходів на теми впровадження енергоефективних заходів у всіх секторах м.Гнівань.

«Наше завдання не тільки реконструювати 4 садочки, а й навчити громаду ефективно використовувати енергію, заощаджувати її, зберігати тепло і зменшувати викиди СО2 в атмосферу»,  зауважив Гнівансьий міський голова Володимир Кулешов.

У свою чергу, Світлана Пустовіт, заступник директора «Єврорегіон Дністер», наголосила: «Проводити заходи з енергоефективності лише в муніципальному секторі недостатньо для збереження навколишнього середовища. Потрібно стимулювати приватний та громадський сектори. Тому партнер проекту ГО «Єврорегіон» Дністер» взяли на себе зобов’язанню у проведенні інформаційно-навчальних заходів, таких як тренінги, Тижні сталої енергії, інформаційних кампаній та створення Муніципального фонду енергоефективності».

«Такий проект є гарним прикладом і результатом участі громади у Європейській ініціативі «Угода мерів». Сьогодні у Вінницькій області налічується уже 14 міст-підписантів «Угоди мерів» і, я впевнена, до цього їх у тому числі стимулював приклад Гніванської міської ради», - прокоментувала Юлія Франчук, головний спеціаліст відділу енергетичного менеджменту Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА

Комунікаційний експерт проекту Анастасія Ланова повідомила: «Наразі інфраструктурна складова проекту перебуває на етапі проектування майбутніх робіт із термомодернізації 4-х муніципальних садочків. До очікуваних видів робіт належатимуть: заміна систем опалення та вентиляції, встановлення нових енергозберігаючих вікно, утеплення та часткова заміна конструкцій, модернізація внутрішнього та зовнішнього освітлення».

Координатор проекту Євген Ткач презентував технічну частину проекту та повідомив, що від  таких комплексних енергоефективних заходів щорічно очікується:

  • зниження витрат теплової енергії на близько 70% у кожному ДНЗ у порівнянні із базовим значенням;
  • скорочення викидів СО2 загалом більше як на 200 тон.;
  • зниження загальних витрат місцевого бюджету на енергоносії близько на 30 тис. євро.

 «За підсумками технічних обстежень та початкового енергоаудиту ми очікуємо досягти високої економії і ці цифри вражають. Такі типові бюджетні заклади, як наші садочки, є у кожній громаді України і такі результати є можливими для усіх, якщо до питання термомодернізації підходити комплексно, а не частково», - зазначив Євген Ткач.

Також учасниками прес-конференції було анонсовано програму заходів до Дня міста Гніваньі та відкриття «Тижня сталої енергії 2019». Святкування відбудуться 22 вересня у м. Гнівань на Площі перемоги. Програма заходів передбачає розваги для дітей, велопробіг «ВелоENERGY», що є уже традиційним, а також  святковий концерт.

Головною метою проведення «Тижня сталої енергії» є інформування населення про технології раціонального використання енергоресурсів та популяризація дбайливого ставлення до природи.